Для початку треба мати квашений буряк. Для цього невеликі плоди (краще світлі,бо темні можуть почорніти) чистять, миють, розрізають, складають в скляну банку, заливають холодною водою і ставлять в тепле місце для квашення. Зверху утворюється пінка, яку слід збирати. Коли вкваситься, зберігати в холодному місці (може утворюватись плісінь, її просто зібрати і викинути) . Літрової банки мені вистачає на 4-5 борщиків .
Отже , квашений буряк і сирий нарізаємо соломкою, вкидуємо в каструльку, заливаємо водою або м'ясним бульйоном, додати буряковий квас, в якому квасились буряки, ставимо варити. Можна вкинути корінець петрушки. За той час підсмажуємо дрібнонарізану цибульку, хто не любить можна вкинути цілу цибулину, потім вийняти. Можна додати трішки пшона. Доводимо до готовності (буряк має бути зварений), солимо, перчимо, додаємо улюблені приправи (у мене лавровий лист,орегано,зелень петрушки...). Якщо хто любить гостріше, можна додати оцту або лимонного соку. В нас його їдять з грибними вушками, або в прикуску з відвареною картоплею чи варениками, або без нічого (як моя сестра каже "з безом" ). Дуже смачно і легко після затяжних свят .
Смачного!
Повідомлення відредагував idianka - 18 вересня 2011 13:47
--------------------
Хто не надто високої думки про себе,той кращий,ніж він думає.
Христос Воскрес! idianka , вітаю із відкриттям власної теми. Смачних рецептів, вдячних гостей, натхнення і невичерпної енергії, і звичайно трохи вільного часу, щоб могла радувати нас своїми шедеврами Чудові у тебе пляцки (от ще трохи часу чи свят щоб це все перепробувати )
Діаночко! Вибач за запізненя, але прийми иої привітання з відкриттям власної темки!!! Нехай натхнення ніколи не покидає тебе у створенні кулінарних шедеврів, бажаю не надто втомлюватися від кухні і, звичайно, вдячних шанувальників твоєї майстерності!!!
Пляцки чудові, і борщик корисний, я теж іноді такий роблю,але варю потім як звичайний борщ з капустою та картоплею, так варили мої бабуся й мама..буряк дає неповторний смак, таку приємну кислинку, крім того, зникає специфічний запах сирого буряка, борщ набуває особливого відтінку...Дякую, що нагадала!!!
Приємно отримувати гарні побажання,але не треба розслаблятись
Книглі
Сиру картоплю обчистити, натерти на дрібній терці, відкинути на сито над посудиною, щоб стекла зайва рідина. Тоді готові книглі не будуть сірими (взагалі це ще залежить від сорту картоплі). Злити рідину, крохмаль, що осів, додати в тісто. Додати ложку-дві картопляного пюре, сіль, муки стільки, щоб тісто не розповзалось у воді. Вимісити ложкою тісто. Кидати в окріп за допомогою ложки, змоченої в воді (прямо в кастрюлі). Зразу не перемішувати, бо буде каша , почекати поки почнуть спливати. Тоді легко рухами знизу догори перемішати . Варити 7-10 хв з моменту закипання. Витягти з окропу, полити підсмаженою цибулькою або маслом. Подавати з сметаною.
Смачного!
Повідомлення відредагував idianka - 21 липня 2018 00:23
--------------------
Хто не надто високої думки про себе,той кращий,ніж він думає.
Куряче філе відварити(можна посмажити,а також використати залишки курки їстівні ).В оригіналі рецепту морква,цибуля і картопля обсмажувались на окремих сковорідках,але в процесі для мене це виявилось занадто жирним.Отже,сиру морквину потерти на корейській тертці,цибулину порізати соломкою,замаринувати.Картоплю,порізану соломкою,все ж таки обсмажити (можна взяти готову в пакетиках,якщо не задумуватись про її склад).Також посікти капусту(в оригіналі її теж не було). Все змішати,посолити,поперчити,заправити майонезом.Салат краще їсти щойно приготованим,бо з часом картопля розм'якає і вже не той смак.
Смачного!
Рецепт взятий від Б.Бурди
Повідомлення відредагував idianka - 17 вересня 2011 18:28
--------------------
Хто не надто високої думки про себе,той кращий,ніж він думає.
а я цієї осені вперше зробила 3-літрову банку, але буряковий квас злила, а з бурячками незнала що робити, то викинула....хочу сказати що борщ з додаванням квасу має чудовий смак та колір, ну а про його користь я вже раніше писала тут
Повідомлення відредагував gutka - 10 квітня 2010 17:40