Триває сезон консервації , і я хочу запропонувати свій улюблений рецепт маринованих огірочків
Огірки , мариновані шляхом самостерилізації
Готуються мариновані огірки досить швидко і легко без стерилізації шляхом трьохкратної гарячої заливки .На дно трьохлітрових банок ( використовую банки різних розмірів ) покласти кріп , листя хрону , смородини і вишні . Добре вимиті огірки вкласти вертикальними і горизонтальними рядами якомога щільніше . Зверху покласти гілочку кропу з насінням . В середину банки обережно налити чистої киплячої води таким чином , щоб вона не текла по стінках банки (вони самі рівномірно нагріються) . Наповнивши банку окропом доверху , накрити її кришкою . Витримати банку з кришкою 3-5 хв , воду злити в каструлю , а в банку знову налити киплячої води . Перше чим зробити це втретє , в банку з огірками покласти кілька очищених зубців часнику . Замість води н цей раз залити банку гарячим маринадом , приготованим з води від першої заливки . Маринад (90 г солі , 35 г цукру в розрахунку на одну 3-літрову банку) довести до кипіння . Після двохвилинного кипіння в киплячу суміш долити 150 мл оцту 9% . Киплячим маринадом залити банку по самі вінця так , щоб з неї полилось ,закатати металевими кришками і поставити догори дригом - в такому положенні тримати до повного остигання вмісту в банці .
Рецепт з старої потертої брошурки журналу "Работница" ))
Смачного !