На зміну кремовим тортикам пропоную яблучний пляцок - ніжне пісочне тісто в поєднанні з шоколадно-фруктовою начинкою )
Пляцок "Фігаро"
450 г борошна
350 г маргарину чи масла
2 жовтки
4 ст.л. горілки
4 ст.л. сметани
150 г цукру
1 п. розпушувача
Борошно з розпушувачем перетерти з маслом , додати збиті з цукром жовтки , горілку і сметану . Замісити м'яке тісто . Поставити в холодильник .
Тим часом підготувати начинку :
7 білків
300 г цукру
2 ст.л. какао
200 г горіхів
10 яблук
ванільний цукор
Яблука очистити , натерти на терці з великими отворами , додати подріблені горіхи , какао і перемішати . Білки збити до стійкої піни , поступово підсипаючи цукор . По одному ввести жовтки , не перестаючи збивати . Додати до яблучної маси і обережно знизу вверх вимішати .
Тісто розділити на 2 частини . Більшу частину викласти на дно дека ( краще застелити промасленим папером ) . На тісто викласти начинку і накрити другою частиною тіста . Це виявилось не так просто , наступного разу спробую заморозити тісто і потерти зверху начинки . Випікати при середній температурі ~1 год до зарум'янення .
Охолодити і полити зверху шоколадною помадкою :
3 ст.л. какао
5 ст.л. цукру
3 ст.л. молока
50-100 г масла ( завжди даю на око)
Какао змішую з цукром , додаю молоко , кашка має бути зволоженою , не рідкою , кидаю грудку масла і ставлю на вогонь . Помішуючи , доводжу до розчинення масла і до перших бульок . Теплою помадкою полити пляцок .
О , мало не забула : пекла я в круглій формі діаметром 27 см , але вона виявилась замала ))) Так що беріть більшу )
Смачного !Рецепт від родички Лариси .