Кетчуп
11 кг помідорів
4.5 кг цибулі
1 голівка часнику
180 г солі
3 скл. цукру
350 г оцту 6 %
2 шт.гвоздики
дрібка кориці
4 горшини духмяного перцю
2 ст.л.зерен гірчиці
9 горошин чорного перцю
Помідори ретельно вимити, зробити хрестоподібні надрізи , опустити на 2-3 хв в окріп і швидко охолодити в холодній воді ( при цьому на шкірці утворяться маленькі тріщинки ) . З допомогою ножа зняти шкірку з томатів , розрізати на 2-4 частини, видалити "стержень" , помістити в кастрюлю для варіння.
Цибулю і часник подрібнити. Для варіння одночасно з підготованими томатами в кастрюлю покласти половину цукру , цибулю , часник , спеції ( в марлевому мішечку) . Коли томатна маса ввариться наполовину , додати решту цукру , сіль і кип'тити до тих пір , поки цукор і сіль не розчиняться .мішечок з прянощами вийняти . Зняти з вогню , влити оцет , ретельно вимішати.
Гарячий соус розлити по банках , накрити кришками , стерилізувати 0.5 л - 15 хв , 1 л - 25 хв.
Робила приблизно пів порції . Помідори я спочатку перебила в комбайні і вварювала пюре. Цибулю терла на терці . Кетчуп вийшов смачним , як подивилась якими темпами поїдає його мій чоловік , подумала , що треба варити більше . Аще можна протерти кетчуп через сито - буде більш однорідна маса.Рецепт брала з
http://lib.rus.ec/b/157840/read#t98Смачного!