Розпочну перша.
"Великодні коржі". Тисменицький район.
1.Готуємо спочатку коржі.
0,5 літри кефіру чи кисляку
0,5 ч.л. соди - згасити в кефірі
сіль на смак, мукидати, щоб тісто було як дуже густа сметана.
Пекти коржі на сухій сковороді, на малому вогні (на всю сковороду) нетовсті (в готовому вигляді десь 0,5-1 см). Спечені коржі ріжемо квадратиками 2х2 і заливаємо 0,5 літрою теплого молока, щоб набухли.Топимо 0,5 пачки маргарину чи смальцю, чи олії, додаємо в набухлі коржі. В коржах залишиться багато рідини, але то так має бути. Збиваємо яйця (десь від 3 до 6 шт. - скільки є), додаємо в масу з коржами.
2.Готуємо мяско.
1,5 кг (можна 1 кг) свинини (якість не має великої різниці, можна і з верхньої частини ноги)
1,5 (можна 1кг) кг телятини
Ріжемо такими шматками, як на шашлик
Через часникодавку 2-3 головки часнику давимо в мяско, солимо і перчимо до смаку. Перемішуємо і даємо кілька хвилин настоятись.
В товтостінну каструлю або алюмінієву (я роблю в величезній - десь на 6 літрів) кладаємо шарами: на дно найжирніші куски свинини, ллємо трохи водички потім рукою зверху викладаємо частину маси з коржами, потім мясо, коржі і т.д. З пісного тіста (вода і мука) ліпимо тісто і герметично заліплюємо каструлю сирим тістом зверху по наших коржах з мясом (а не поверху каструлі).
Ставимо в духовку на невеликий вогонь перед тим, як йти до церкви на Великодню відправу (в ідеалі - ставиться в піч після того, як витягли хліб). Печеться десь 2-3 години - залежно від духовки, кількості страви і т.д.
Я вам гарантую запах вас звалить з ніг.
Зайшовши з кошиком до хати, витягаєте страву з духовки. Поряд нервово тупцяють рідні і близькі. Чоловік, захлинаючись від запаху, тремтячими руками витягає каструлю з духовки. Верхній корж має бути зарумянений. Нарізаєте, як торт. Цій страві багато-багато років. Щире спасибі за неї моїй свекрусі Анні.