А ось і обіцяний тортик! Пекла на день народження донечки, яке вона із друзями святкувала сьогодні в піцерії...Я лише тортик спекла і туди їм занесла
Тортик омріяла вже давно, дуже хотіла щось таке зробити...схоже на старовиину вежу...Навіть полізла в розумну книжку вивчати головні принципи середньовічної архітектури...
Дуже вже хотілось не знати що....Не скажу, що в мене так і вийшло...вийшло так собі...якшо чесно...Хотілось ще дуже зімітувати оте знамените "Ласточчине гніздо", що в Криму...та, вивчивши, так би мовити, "натуру", зрозуміла, що мої кулінарні здібності дууууже далекі від архітектурного генія, що його створив...
Так що....що є - то є...Купа недоліків, але, як справедливо помітила Славочка - це теж досвід, таким чином всі ми вчимося...
Торт "Вежа"
Торт складається , власне, з двох тортів...
Всередині - польський медовик від Айн, зовні - "Графські руїни"
Польський медівник
Тісто:100гр масла
половина стакана цукру
3 яйця
1ст меду
1ч.л. соди
2,5 або 2 і три чверті ст. муки
Все, крім муки поставити на водяну баню, і нагріти до закипання.( щоб лише розтопилося масло) .До речі, краще брати саме масло, а не маргарин. Пробувала і так, і так. Додати муку.Вийде рідкувате тісто, не лякайтесь. Поставити в холод на 8-12 годин.
Тісто трохи повинно загуснути. Розділити на 6 частин. На трьох пергаментних листках намалювати кола діаметром 25 см. Присипати мукою, взяти кусок тіста і розтягнути його по колу. Ось так:
Тісто буде трохи липке, але слухняне. Коржі дуже ростуть в духовці, не сохнуть після випікання. Це мій улюблений медівник, має сильний медовий аромат, завдяки пористості дуже швидко стає м"яким, тане в роті....
Крем:
450 мл вершків
600гр сметани
цукор
На мій погляд, авторка хоче забагато крему...Торт потребує взагалі-то досить немало крему, але ж не настільки...Достатньо 700-800 гр сметани чи вершків, негустих...Або наполовину сметани і вершків...Я іноді беру просту магазинну сметану високої жирності, додаю туди трохи загущувача.Виходить непогано.
ну, і власне -
" Графські руїни"
Для безе:3 білка
1стакан і 5 ст. л. цукру
чуть лимонного соку
ваніль
Збити білки з соком і цукром до утворення густої субстанції.." стоячої"..
Викласти на пергамент за допомогою кондитерського мішка або ложкою безешки. Випекти при температурі 100 гр. 2-3 години.
Крем "Шарлотт"
два жовтки або одне яйце
1ст цукру
півстакана молока
200гр масла
чуть коньяку або ванілі
Заварити на водяній бані до закипання і загущування..В мене лопло терпіння і я доробляла цю пісню всю просто на конфорці, несамовито мішаючи, аби не пристало..
Помадка повинна загуснути, після охолодження загусне ще більше. Масло збити без нічого і поступово додавати в процесі помадку потроху. Вийде блискучий ніжний крем. Намащувати денце безешки кремом, класти в довільному порядку. Добре захолодити...
Ось ближче "вежа":
Мої висновки...
Зрозуміла, що під подібні важкі архітектурні споруди треба важке тісто...типу, масляний бісквіт, чи що...м"який ніжний медівник виявився дуже вже зам"яким і просів....Вежі ніяк не хотіли ставати рівно, тому довелось так-сяк закріпити зубочистками... Коротше, для таких споруд - треба рівну і міцну поверхню. "Огорожу треба було зробити цільною одразу, і в такому вигляді дати висохнути....а то я зробила з кусочків і не знала, як його стулити докупи...треба все точно прорахувати, щоб убезпечити себе від таких проколів....Надіюсь, що мій досвід поможе ще комусь...
Тецепт медовика із блогу Айн "мої кулінарні замальовки" а "руїни" - "Гуд кук"
Ага! Забула ще сказати, що брала подвоєну норму всіх приведених тут складників.