РуштаТісто1 пачка маргарину (можна замінити на масло)
2,5 скл. муки
2 жовтки
100 гр цукру
3 ст. ложки сметани
1 ч. ложка амонію.
Маргарин (масло) перетерти з мукою,
жовтки (я даю цілі яйця) збити в міксері з цукром,
до сметани додати амоній.
Все разом замісити. Тісто має бути негустим.
Ділимо на 5 частин (дві робимо трохи менші). До цих двох додаємо какао.
Частину світлого тіста розкачуємо за розміром форми. Корком від шампанського вирізаємо дірки. Печемо зверху на блясі.
Так робимо три коржі. Темні коржі печемо цілі.
Випікаємо до легко рум'яного кольору.
Маса.1 літр доброї домашньої сметани збити з двома склянками цукрової пудри (можна менше) та пакетиком ванільного цукру (за бажанням).
Темний корж перемащуємо масою, кладемо корж з дірками. В дірки кладемо вишні з власного соку попередньо відціджені. Зверху знову сметана. Так кладемо всі три білі коржі, а зверху - корж з какао.
Верх пляцка змащуємо сметаною і прикрашаємо на свій смак (вишні, горіхи, потертий шокодад).
Бажано деякий час готовий пляцок потримати при кімнатній температурі, а потім покласти до холодильника.
Коржі в духовці гарно підростають, але коли остигнуть, стають твердими, "як черепки"! Не бійтеся цього - від сметани вони дуже гарно відтають! В процесі перекладання можуть трохи кришитися. Не переймайтеся! Складайте гарненько все докупки - все вийде класно!
Здається все... Смачного! Хай вам вдається!
Ні, ще не все. Забула написати, що порція розрахована на тортівницю, або середню форму. Для великої я використовую півтори порції.
Ага! Забула сказати - рецепт в мене від братового товариша.