Дуже гарні поради
особливо для молодих господинь
Я буду перший раз пекти паску
тож хочу , щоб все було згідно
з традиціями Ось теж трошки історії:
"У Страсну п"ятницю печуть ПАСКУ. До ритуалу випікання паски готуються заздалегідь.Протягом Великого посту господиня кидає по поліну на горище,щоб потім цими дровами напалити піч.Розпалюють дрова в печі і гнітять паску свяченою вербою(з минулого року)
Цього дня господиня хвилюється особливо:
бажано ,щоб,коли печеться паска,нікого не було в хаті,аби паску не обговорювали;
нічого в цей день не можна позичати ;
не можна бути на печі (лежати),щоб паска не була горбата;
садовлять паскув піч з молитвою,з промовлянням"Христос воскрес",теж саме роблять витягуючи її з печі;
Садовлячи паску,приказують:"Паска в піч,а таргани ,цвіркуни та мокриці-геть із хати;
лопату,якою посадили паску в піч,з рук не випускають,одчиняють усі двері в хаті,лопатою роблять у кожному кутку хрест і знову приказують:"таргани,цвіркуни та мокриці- геть із хати";
основне,чого бажають,щоб діти росли пишні та здорові,як паска
На Україні пасхальна традиція надзвичайно багата Лемки,наприклад,у середу несли до священика борошно і яйця,з яких пекли паску,освячували їх Частину з цих продуктів залишали на церкву І печуть лемки паску в середу чи четвер:п"ятниця вважається святим днем "
З книги "Христос воскрес!Великдень на Україні"