Паска від Василя Мирославовича(переможця конкурсу на кращий рецепт Паски в ж."Великодній стіл" 2001 р.)
Борошно вг 2,5 кг
Яйця 15 шт
Масло вершкове 300 гр.
Цукор 3 скл.
Сметана 0,5 л.
Олія 2 ст. ложки
Родзинки 2 ст. ложки
Ванільний цукор 2 уп.
Сіль 0,5 ст. л.
Дріжджі 150 гр.
Парене охолоджене молоко 1 склянка
Розтерти дріжджі у склянці теплого молока,додати розтоплене масло ,яйця збиті з цукром ,(збивати міксером чи блендером))), і залишити на 2-3 години(на кухні повинно бути тепло!)Коли маса підійде,додати сметану,олію ,сіль,родзинки і ванільний цукор,
просіяне борошно. Замісити тісто.
Секрет: щоб Паска не черствіла,в тісто додайте 1 ст. ложку смальцю,або потерті на дрібній терці 2 маленькі варені картоплини.
Тісто поставити у тепле місце на 1 годину , а коли воно збільшиться у 2-3 рази виробляємо колобки і складаємо у форми на 1/2 висоти,даємо підрости на з\4,змащуємо яйцем ,прикрашаємо і печемо.
Якщо Паски прикрашаєте виробами із тіста,то самі Пасочки змастити жовтком ,а прикраси білком- для гарного полиску!
Паски за цим рецептом виходять дуже смачні!
Цей рецепт _мій улюблений!
Мої доповнення:яйця краще брати домашні,щоб пасочки жовтенькі були
Дно форми закривати промасленим папером.Для аромату ще можна додати 1 ч.л.цедри лимону.
Щоб Паски довго були свіжими-закутайте кожну у харчову плівку!