Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Короваї!!!, Тут показуєм весільні (і на інші забави) короваї.
gutka
29 вересня 2011 22:46
Повідомлення #70


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1408
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 4109
Реєстрація: 19.07.2009

ICQ:--

Бали: 7223
Цитата: ІНЕСА
Мені здається ,що оті прісні прикраси,то вже вчорашній день,пережиток минулого.

а я так люблю, тобто мені подобаються прісні прикраси, якщо вони майстерно зроблені
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
30 вересня 2011 09:25
Повідомлення #71


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
спекла я сьогодні вночі того караваю... Хочу сказати величезне Спасибі Майї, за її пояснення, як робити прикраси з прісного тіста! Я раніше місила-місила, а воно мене вскакувалось і не хотіло тоненько розкачуватись... Тепер все вийшло супер, завдяки порадам, як саме замісити тісто. Фото не покажу... не фоторгафувала.. Самій обідно.. але я просто не встигла реально... Пекла такий самий, як показувала на картинці, а рецепт брала з Паннетоне, місила на три порції. Спекла один більший, а другий менший.. До речі з того прісного тіста можна поналіплювати все на світі))) Думаю з часом навчуть пекти караваї на весілля та робити іменно ті прикраси, які мають там бути... Треба буде гарно вивчити, що ці всі символи означають, а переконати клієнтів в своїй правоті то буде легко)))

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
oksenya75
30 вересня 2011 09:56
Повідомлення #72


Файна господиня
  • 51

Репутація: 303
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 619
Реєстрація: 23.09.2010

ICQ:--

Бали: 1381
Натонько, ти молодець!!! Добре, що маєш сміливість пробувати щось нове. І я впевнена, що ти будеш пекти дуже гарні короваї!!!!
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
30 вересня 2011 12:18
Повідомлення #73


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
oksenya75,
дякую! :no: Буду розвиватись!

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Ялинка
5 жовтня 2011 02:16
Повідомлення #74


Молода господинька
  • 34

Репутація: 18
Група: Відвідувачі
Повідомлень: 59
Реєстрація: 30.06.2011

ICQ:--

Бали: 174
Привіт дівчата! Бачу у вас цікава дискусія за короваї. Молодці патріотки справжні українці. А я розповім таке за короваї. Моя бабуся колись пекла, їй уже 83 звичайно вона вже ніц не пече, але коли я була мала вічно її допитувала, підглядала, що та як. Раніша дівчатка короваї одягали в кольорові папірці такий гофропапір колись продавався в канцтоварах, зверху ставили розсохи - це з очерету палочки стругались мачались у рідке тісто і запікались у печі. Десь були чорнобілі фотки це пекли ще в 60-70 роках минулого століття. А потім почали вже пташок крутити вони символізували діточок, колоски добробут в сімї, голуби, лебеді - подружню пару. Ті прикраси бабця пекла окремо від короваю і робила їх з прісного тіста та насаджувала на сірник. Коралі це те саме, що коровайне тісто тіки пекла як пампухи в олії. Бабця казала, що виробів на короваї має бути парне число, щоб молодята завжи у парі були. Та тісто місила беручи всі інгредієнти парне число. Для прикладу 14 яєць, 4 кг муки іт.д. Бабця завжди пекла коровай в хорошому настрої, приступивши до молитви Отче наш, та Благослови Боже тричі промовляла, тоді розчиняла опару. Адже казала який коровай спечеться, така доля у молодят буде. Аби не тріс, бо розлучаться, аби не запав, бо проблеми з дітьми будуть, аби не пригорів. І пекла у печі хоч була духовка на газі. Раз був випадок, що коровай так виріс і невитягався з печі, дідусеві прийшлось бляти знімати (розбирати піч) щоб коровай витягти. А також в коровай закладала на підошву копійки, хрестик, та по два колоска жита, для того щоб наречені були багаті та довго жили. Та коли віддавала коровай старостам або кумам завжди розповідала коли коровай розрізають його роздають гостям. А розсохи брали старости, коралі дружки, голубів та лебедів і пташок давали молодятам, колоски батькам. Це був певний обряд з піснями. Старі люди ще памятають, бо дотримувались цих традицій та несли їх з діда прадіда та передавали з хати до хати. Це те , що я памятаю з свого дитинства. Я і сама люблю пекти та куховарити, і коли є вільний час навіть собі печу хліб або пательник за бабциним рецептом, та люблю пекти короваї якщо просять. Дотримуюсь бабциних рецептів та всіх секретів місива. Хоч пробувала різні і з нета з книжок брала, але довіряю бабциному роками перевіреному. Але оформляю вже більш сучасно.
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
5 жовтня 2011 08:50
Повідомлення #75


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Ялинка,
мені надзвичайно цікаво було прочитати цю розповідь! Якщо ще щось згадаєте, то пишіть, будь-ласка :smile: Величезне дякую!

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Volo-shka
5 жовтня 2011 09:19
Повідомлення #76


Файна господиня
  • 51

Репутація: 1950
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1646
Реєстрація: 26.10.2009

ICQ:--

Бали: 2713
Не покладаючись на свою пам"ять, перепитала у мами. Таки ж правда, що ще років із 15 назад у селі не пекли весільний торт, а основною прикрасою був коровай, і саме його розрізання чекали всі наступного дня)))) Разом із короваєм пеклися борони (хрещеним батькам), шишечки (дружкам), і ще "качки" (роздалали хрещеним матерям). Короваї прикрашали ліпленням із прісного або дріжджового тіста.
Просила маму спекти на показ (у неї піч є), та каже може взимку, бо зараз роботи багато)))))
Перейти на початок сторінки
oksenya75
5 жовтня 2011 09:30
Повідомлення #77


Файна господиня
  • 51

Репутація: 303
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 619
Реєстрація: 23.09.2010

ICQ:--

Бали: 1381
Дуже цікаві розповіді і спогади!!! Я пропоную ще вам перечитати укр. класику, того ж Нечуя-Левицького. У нього багато етнографічних моментів. У тих же "Старосвітських батюшках та матушках" дуже детально описано весільний обряд з попереднім випіканням короваю та шишок.
І ще хочу додати, що коровай - це ритуальний хліб, а все, що пов"язане з ритуалом, строго регламентується. Ми ж не печемо паску з кремом, чи не причащаємось у церкві бісквітами. Тому треба дотримуватись тих норм, які сягають в глибину віків, і нічого не ламати, бо так і себе зламаємо як народ, як націю.
Перейти на початок сторінки
Ялинка
15 жовтня 2011 15:48
Повідомлення #78


Молода господинька
  • 34

Репутація: 18
Група: Відвідувачі
Повідомлень: 59
Реєстрація: 30.06.2011

ICQ:--

Бали: 174
Привіт! дівчата хочу добавити коровай на весіллі не є один. По-прше коровай замовляють як батьки молодого так і молодої на благословління, як правило це одноповерховий хліб з виробами (прикрасами) з прісного тіста це колоски, сонце, квіти, листочки діаметром +-30см вагою приблизно 3 кг. Зустрічають та благословляють молодих. Наречений іде свататись до молодої з короваєм теж в один поверх може бути з рушничком, перстенями, голубами, лебедями вони вже можуть бути з крему білку тощо, а сам хлібчик здоба солодка. Один коровай залишається в церкві, коли іде вінчання залишається біля пристолу Він класичний коровай в українських традиціях це здобне солодке тісто, з хлібними прикрасами. Хресні батьки замовлять коровай як з сторони нареченого так і нареченої. Він може бути сучасний мармишковий, білковий чи просто класичний це за бажанням клієнта. Цей коровай стоїть на столі з солодким і ріжиться гостям по куску до дому у вечері після пепепою.
Та старости замовляють короваї (староста головний на весіллі його обирають батьки нареченого та нареченої - це предстаник родини близький родич брата батька чи матері ). Цей коровай має символічне сакральне значення для наречених. Він має бути спечений та оформлений в традиціях сімї та родини нареченої та нареченого. ВІн взагалі носився на вишитому рушнику, його тримали в церкві ціле вінчання та ставили на стіл біля молодих на весільному столі. Має бути він на три яруси розкішний та багато вбраний.
Я коли печу обовязково розпитую хто замовник щоб зразу орієнтуватись та пояснюю , який він має бути. Буває людей і вмовляти приходиться " ось такий люди треба". Багато є батьків які зовсім не знають традицій бо навіть в селах не були нв весіллях, це як правило вже 40 річні "нові українці" так мовити. Але тішить те, що є ще свідомі справжні українці, які цікавляться та памятають українські традиції.
А ще короваї печуть на ювілеї весільні це 20,25,30,35,40,45 років подружнього життя. Моя бабця цього року відсвяткувала 60 років спільного подружнього житття. Зібрались діти, онуки,правнуки, звичайно я секла їм коровай.
Можливо ця інформація вам дівчата згодиться щоб не було спорів за короваї.
Перейти на початок сторінки
Maruna
27 жовтня 2011 18:33
Повідомлення #79


Молода господинька
  • 34

Репутація: --
Група: Гості
Повідомлень: 0
Реєстрація: --

ICQ:--

Бали:
Дівчата! Як прикрасити коровай прісним тістом?
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




1 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 1)
Користувачів: 0

  Зараз: 26 листопада 2024 11:30

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька (14 лютого 2021 14:31)
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ (21 січня 2020 07:14)
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka (30 січня 2019 23:32)
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ (2 грудня 2018 03:47)
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ (20 листопада 2018 23:04)
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська (12 листопада 2018 20:24)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka (6 серпня 2018 14:35)
Запитання.
  Пише Натонька (28 червня 2018 22:20)
Східниця
  Пише Чуня (11 травня 2018 16:45)
Поможете голосами?
  Пише galalviv (27 квітня 2018 16:09)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 35
Гостей: 7
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100