кролик - 1,5 кг оцет з червоного вина (або бальзамічний) - 4 ст. ложки, я давала червоне виноградне вино домашнє - 4 ст. ложки + 2/3 склянки (250 г) лавровий лист - 4 шт. духм"яний перець - 4 шт. гвоздика - 4 шт. часник - 4 зубка кориця - 1 палочка розмарин - по рецепту 1 гілочка, в мене з пакетика - чайна ложка томатна паста - по рецепту 2 ст. ложки, я давала - 0,5 л домашнього густого соку помідорів з м"якоттю гаряча вода - 1 склянка (250 г) 1/3 ст. ложки цукру сіль (в мене морська з часником) і чорний перець до смаку 0,5 склянки (250 г) оливкової олії цибуля (дуже маленькі головки, як ті що виростають з цибулі-сіянки) ) - я дала 1 кг, більше дрібної не було, по рецепту - 1,5 кг.
1.Кролика добре вимити, порізати на куски. Я ще заливаю холодною водою на кілька годин (6 год.). Після цього поклати на друшляк, щоб стекла вода. 2.Скласти куски кролика в миску, покласти лавровий листок і по рецепту залити винним оцтом, я заливала 4 ст. ложками виноградного вина і дати промаринуватися хоча б 2 години, час від часу перемішуючи. 3.Розігріти в сковороді частину оливкової олії і обсмажити на ній куски кролика, попередньо промокнувши їх паперовою серветкою, до рум"яного кольору з усіх сторін (не до готовності). 4.Скласти у посуд, в якому далі кролик готуватиметься у духовці. В мене гусятниця. Додати посічений часник, лавровий листок з маринаду, цукор, палочку кориці, розмарин, сіль, перць, решту вина, гарячу воду і густий сік помідорів з м"якоттю (або томатну пасту), перемішати. 5.Дати закипіти і поставити у духовку на 1 годину. 6.Розігріти в сковороді решту оливкової олії і обсмажити в ній цибулинки до золотистого кольору. 7.Вийняти кролика з духовки і додати до нього обсмажену цибульку і поставити тушити ще на 15 хв. 8.Через 15 хв. вибрати з гусятниці лавровий лист, корицю, перець і гвоздику. За рецептом страва вже готова, але в мне кролик ще був твердуватий і тому я відправила його в духовку ще на 40 хв. Загалом в мене кролик тушився при середній температурі майже дві години, хоча по різних рецептах 1,15 год. - 1,20 год. 9. Подавати можна з любим гарніром - в мене картопляне пюре.
P.S. Одного разу в маршрутці почула розмову між двома молодими жіночками про те, що знайома однієї з них пригощала смачною стравою з кролика "стіфадо" за грецьким рецептом. Так як у нас вдома кролик на столі буває частенько, але традиційно, тушений в сметані чи запечений в рукаві, я зацікавилась і почала пошук в інтернеті. Знайшла кілька і усі різні. Проте вирішила спробувати об'єднавши кілька і щось зробивши по своєму. От що в мене вийшло.
Експериментом я залишилась задоволена, родині сподобалось і мені теж. Син сказав "прикольно".
А цибулька там дуже смачна виходить, солодка.
Джерело: Надихали мене такі сайти: "httр://l-cook.ru/book/export/ html/109 Кукинг "На кухне у Сурикати"; httр://www.tocrete.com/allaboutcrete/recipes/382-stifado; httр://edok.in.ua Ирина Армашула - кролик стифадо / Записки едока.
|