Для варіанту І
5-6 шт. соковитих груш 750 г горілки Для сиропу: 600 г цукру 300 г води
Для варіанту ІІ
6 шт. соковитих груш 0,5 стручка ванілі 0,5 кг цукру 0,7 л води 1 шт. гвоздики 10 шт. мигдалю щіпочка кориці 0,7 л спирту
Варіант І.Груші порізати часточками, покласти в скляну ємність (3-х літрова банка), влити горілку, закрити кришкою і поставити на сонце на 4-5 тижнів. По закінченні терміну процідити через марлю і додати охолоджений сироп, зварений з цукру і води. Банку знову закрити кришкою, залишити лікер для дозрівання на 1 тиждень. Потім лікер ще раз процідити, розлити в пляшки і закупорити. Через 5-7 днів лікер готовий. Варіант ІІ.Груші нарізати скибочками, скласти в скляну банку. Додати ваніль, мигдаль, гвоздику і корицю. Влити спирт. Закрити банку кришкою і залишити в теплому місці на 10 днів, періодично збовтуючи. Влити в каструлю воду, всипати цукор, довести сироп до кипіння і варити 2-3 хв. Зняти з вогню і дати охолонути. Спирт з грушами процідити через сито, викладене 2 шарами марлі. Змішати з цукровим сиропом. Закрити і настоювати протягом 10 днів при кімнатній температурі, щодня збовтуючи суміш. Готовий лікер профільтрувати через кілька шарів марлі, розлити по пляшках і закрити. Лікер повинен дозрівати 6 місяців.
P.S. Я робила і І варіант і ІІ. Мені особисто, І-й варіант сподобався більше - відчувається легкий, ніжний присмак груш. ІІ-й варіант більш насичений ароматами, але теж смачно, крім того, 6 місяців він в мене не дозрівав (і не дозріє, я так думаю, скоро розпочнуться свята).
Джерело: за ідею дякую нашій Канарейці з її наливкою "Антонівка", крім того - І варіант: kulinarman.ru/solodke/liker-grushevij; ІІ варіант: smakoluku.at.ua/publ/recepti_napojiv/likeri/grushevij_liker.
|