|
Бисквіт: 6 яєць 1 ч. л. ваніліну 2/3 скл. борошна 1/4 скл. крохмалу 100 г шоколаду
Лимонний мус: 2 яйця 4 ст. л. цукру 4 ст. л. крохмалу 350 мл молока 1 ст. л. лимонної цедри 1/4 скл. лимонного соку 2,5 ч. л. желатину 500 мл вершків
Лимонний курд: 1/2 скл. лимонного соку 1 ст. л. лимонної цедри 2/3 скл. цукру 3 яйця
Бисквіт: Розігріти духовку до 170 градусів. Застелити протвінь пергаментом (розмір 51*35). Білки збити з лимоною кислотою на невеликій швидкості до утворення піни, поступово додаючи половину норми цукпу. Збільшити швидкість, і збивати до стійких піків. Жовтки з бити з рештою цукру до світло-жовтої, практично білої маси, додати ванілін. Муку, крохмал просіяти в жовтки, додати 1/3 частину збтитих білків і акуратно перемішати. Ввести решту білків. Викласти тісто на протвінь, намагаючись, зробити як можна рівнішу поверхню. Пекти 10-15 хв., провіряючи готовність сірником.
Лимонний мус. Змішати крохмал з цукром і вбити туди яйця, розтираючи до тих пір, поки не залишиться грудочок. Молоко довести до кипіння. Тоненькою цівкою, помішуючи крохмально-яєчну суміш, влити в неї гаряче молоко, потім перелити все назад в каструльку і проварити на маленькому вогні декілька хвилин ло загустіння (до кипіння не доводити). Зняти крем з вогню, перекласти в посудину і накрити плівкою (торкаючись поверхні, щоб не утворилась скоринка) і повністю охолодити. Розчинити желатин в холодному лимонному соці і залишити набухати на 1хв. потім нагріти трохи, лише до повного розчинення желатину. Збити міксером вистигнувший заварний крем і, продовжуючи збивати, влити сік з желатином. Окремо збити вершки і з'єднати з рештою маси в 3 прийоми.
Лимонний курд. Доводимо до кипіння лимонний сік, цедру і цукор. Збити злегка яйця і тоненькою цівкою влити гарячий лимонинй сік. повертаємо все це знову на вогонь(маленький) і, помішуючи доводимо до кипіння. Варимо ще хвилин 5 (постійно помішуючи) до загустіння і потім переливаємо в чисту посуду, накриваємо плівкою (плівка повинна торкатися поверхні крему, щоб не утворилась скоринка) і охолоджуємо.
Збираємо: Охолоджений бисквіт розрізаємо на три частини. Одну частину покрити розтопленим шоколадом. Дати шоколаду вистигнути, перевернути шоколадною стороною вниз і нанести перший шар лимонного мусу 1/3 частина від всієї кількості). Розрівняти, накрити наступним шаром бисквіту. Промастити половиною лимонного курду і знову шаром мусу. Накрити останнім бисквітом, далі решту мусу і покласти в холодильник, мінімум на 1 годину для застигання. Після цього часу намастити поверхню рештою курду і знову заморозити.
P.S. Базові мірки автора: Борошно 1 скл. = 140 г; Цукор 1 скл. = 200 г; Молоко/вода/вершки 1 скл. = 237 мл
Мої зміни: Насамперед я пекла половину з цієї порції. В оригіналі пише просто крохмал, я давала кукурудзяний, в основному його даю до випічки,якщо не пише конкретно картопляний. Лимонну кислоту дала на кінчику ножа, автор не пише скільки точно, але вказує, що можна обійтись і без неї. В лимонний курд я давала трохи більше цукру, тут вже потрібно розраховувати кожному на свій смак. На рахунок лимонного мусу: в рецепті пише - просто збити вершки, я не знаю, хто якими користується, я беру домашні, вони відповідно не солодкі, тому я під час збивання дала пудру. Давала на око, щоб було солодкувате, знов ж таки хто як любить, плюс якщо буде закисле після повного змішування крему, то я думаю моржна буде в кінці ще додати пудру. Пекла не засікаючи час, а до сухого сірника. мені сподобалось, він такий оригінальний, з кислинкою, для любителя. Смачного!!!
Джерело: Рецепт взятий з сайту www.kuking.net, автор Mishelle .
|
|