|
Лаваш використовують для приготування багатьох страв, але найчастіше він зустрічається в швидких закусках – особисто для мене знайомство з лавашом відбулося на шашликах, де ми загортали в невеликі тоненькі кружальця лавашу гілочки зеленої цибулі, петрушки та кропу і смакували з шашликом. Було смачно, але з швидким розвитком всесвітньої павутини рецептів лавашу можна знайти стільки, що, певно, на півжиття вистачить готувати щодня нову страву з лавашу і не повторитися. Тепер на природі нам смакує печений лаваш з різноманітними начинками… Пропоную вам три мої улюблені рецепти: 1. Лаваш овочевий з сиромРецепт цього лавашу я вже виставляла, але тоді він, щедро здобрений соусом і загорнутий в харчову плівку, охолоджувався в холодильнику і згодом нарізався порційними шматками, а тепер, трошки видозмінений, запікається на грилі… Для приготування нам потрібно: 1 упаковка лавашу - 3 листи (цього року ми постійно купляли прямокутний лаваш, випечений в Рудно)
Для соусу: Майонез – 200г (майонез по рецепту Любані) Гірчиця – 1 ч.л. Мед – 1 ч.л. Кетчуп – 2 ст.л. Чорний мелений перець
Три тарілки з начинками: 1 тарілка: твердий сир – 200г – натерти на дрібній терці (можна комбінувати сири – використовувати твердий сир навпіл з бринзою – як це робила я того разу , чи з моцарелою – також дуже смачно, особливо з додаванням базиліку до зелені)
2 тарілка 2 свіжих огірки – нарізати (або натерти) соломкою, додати 2 пучки зелені – петрушки та кропу (за смаком можна також додати листя базиліку та селери) – дрібно порізані ½ зеленого перцю, нарізаного соломкою.
3 тарілка 1 морква – нарізати дрібною соломкою або натерти на грубій терці, додати 1 червоний болгарський перець, нарізаний дрібною соломкою.
зелений салат – розділити на окремі листочки, добре промити, просушити * для серединки також можна використати мариновані мідії, варені креветки, слабосолену червону рибу - але тоді це буде швидше окрема страва, а не закуска до шашлику На чисту поверхню викласти лист лавашу, довшою стороною до себе, рівномірно розподілити на ньому натертий сир. Саме цей сирний прошарок захищає лаваш від розповзання і дає хрустку смачну скоринку. Другий лист лавашу (а потім і третій) викласти на перший, зсунувши до себе на 4 – 5 см – щоб дальній довгий край не виступав при загортанні за найнижчий лист. Змастити лист соусом, акуратно розкласти начинку з другої тарілки. Зверху викласти третій лист лавашу, змастити соусом, викласти начинку з третьої тарілки. Вздовж довгого краю (найближчого до вас) викласти листи салату, накладаючи один на другий, туго загорнути лаваш від себе, притискаючи листи та начинку, розрізати навпіл, викласти на гриль, пекти з обох сторін, акуратно перевертаючи – щоб сир розплавився і лаваш був гарячим. Готується на вогні дуже швидко. Лаваш з сиром та зеленню листи лавашу – розрізати на 4 частини сир до смаку - твердий сир, бринза, моцарелла, домашній сир – комбінуйте на ваш смак дрібно нарізана зелень – кріп, петрушка, базилік Сир натерти на дрібній терці чи розім’яти вилкою, вимішати з зеленню, акуратно накласти на листи лавашу, скласти як налисник (боки можна не загортати досередини - я складала втроє), приплюснути рукою, запекти на грилі чи на решітці Лаваш з соусом болоньєзе та сиром листи лавашу
соус болоньєзе: 350 – 400 г телячого фаршу 3 – 4 зубці часнику – дрібно нарізати 2 цибулини – нарізати кубиками 1 ч.л. каррі 1 ст. л. паприки 1 ч.л. прованських трав сіль, перець – до смаку 3 ст.л. томатної пасти вода – 350 – 400мл 2 ст.л. муки (щоб зекономити на часі приготування, хоча можна і протушкувати протягом 4 годин – як в кращих італійських традиціях…) 3 ст.л. олії
твердий сир – дрібно натертиНа добре розігрітій пательні підсмажити цибулю, часник, каррі, паприку до золотистого кольору, додати фарш, добре обсмажити, постійно помішуючи, до готовності м’яса, в кінці додати томатну пасту, вимішану з водою та мукою, прованські трави, за смаком додати сіль, цукор, перець, інші спеції, протушкувати, помішуючи, 5 хвилин. Соус готовий. Охолодити. На лист лавашу викладати соус тонким шаром, зверху посипати сиром, скрутити рулетом, приплюснути рукою, запекти на грилі. Цей варіант особливо сподобався моїм дітям - нагадує піццу і швидко готується ...
|
|
|