Вегетаріанське і
невегетаріанське буріто
(мексиканська кухня) Сьогодні я повернулася до буріто – нам воно дуже засмакувало
минулого разу, а тут ще й така нагода – нарешті натрапила на авокадо, яке мені сподобалося – а то вже не один раз, заїжджаючи в Метро, ходила в овочевий відділ, а там вони то зелені і твердючі, то гнилі-розлазяться, а тут деякі зелені поспіли… Дома помила його, розрізала навпіл, вибрала м’якоть ложечкою з гострими краями і приготувала
гуакамоле: м’якоть авокадо, кінза, сік лайму, цибулька (бажано червона) і помідор (без шкірки, дрібно порізаний). Сіль на смак. Мені смакував до буріто ще й в прикуску…
Мякоть була трошки твердою, тому я її спочатку порізала ножем, а потім, щоб довго не мучитися, збила в блендері.
Тортильї (Tortillas)
Сьогодні я трошки інакше замішувала тісто – в миску влила склянку кип’ятку, додала 1/2ч.л. солі і 2 ст.л. смальцю. Розмішала і потрошки сипала муку – розмішувала ложкою, а коли тісто стало густе – руками. Тісто дуже м’яке, ніжне і гарно розминається в руках. Добре вимісила, загорнула в харчову плівку і залишила на 30хв. Потім розділила на невеликі кульки, розтачувала спочатку на силіконовому килимку, потім – між двома килимками(добре посипати і розтерти муку, щоб не прилипало) і відразу викладала на суху розігріту пательню. Коли викладала на тарілку – накривала кришкою від мікрохвильовки – щоб відійшли і не пересохли.
Рис Один з видів сьогоднішнього буріто – вегетаріанське, тому для начинки приготувала рис. Спочатку на пательні до ледь золотистого кольору підсмажила цибулю, потім додала промитий рис і на великому вогні, постійно помішуючи, довела рис і цибулю до прозорості. Потім залила водою, додала морожену мексиканську суміш і пару ложок томатного соусу з овочами (цибуля, перець, морква, селера) власного приготування. Час від часу помішуючи довела до готовності. Накрила кришкою і відставила на 20 хвилин. Потім виклала в миску, щоб охолов. Перед накладанням в буріто додала тертого твердого сиру і вимішала.
М'ясо Почувши про буріто, діти сказали однозначно – з м’ясом!!!
М'ясо нарізала вузькими полосками і замаринувала: сіль, лимонний сік, лимонна цедра, часник, половинка невеликого перцю-чилі. Потім на великому вогні підсмажила до золотистої скоринки, зменшила вогонь і під кришкою довела до готовності.
КвасоляКвасолю краще взяти насиченого темного кольору. Промити, залити водою на декілька годин (або й на ніч) – щоб набухла і зварити до готовності. Можна розім’яти в пюре.
Сальса – це соус, який мексиканці додають до зуп та інших страв. Для сальси змішала дрібно порізані помідори без шкірки, цибулю, болгарський перець. За бажанням можна додати чилі і зелень.
На млинець викладати шарами:
Для
вегетаріанського буріто – рис з тертим сиром, квасолю, гуакамоле і сальсу.
Якщо щось не догледіли і пропустили (як я - квасолю в цьому буріто) - не страшно - цю частину начинки можна буде покласти прямо на тарілку .Для
м’ясного – рис з сиром, м'ясо, квасолю, сальсу (діти забракували соус з авокадо, але потім перепросилися і потрошки додавали на готове буріто).
Скрути рулетом, краї загнути всередину.
Викласти форму для запікання і запікати при темп-і 200-220 10-15 хвилин. Я використала мікрохвильову піч комбі-режим: випічка 230 градусів і 40% потужності. Через 4 хвилини буріто було готове.
Нам засмакувало!
* Якщо готувати буріто для виїзду на природу, радила б всерединку накласти лише тверду начинку - рис, мясо, квасолю, підігріти на грилі (можна у фользі), а потім подавати з соусами на вибір.