Сирники в сметканковому соусі з яблуками
або просто сирники по-грецьки
Цей рецепт, як і попередній, я знайшла в блозі Оксани Купріянової -
за що їй велике дякую!!!Сир 1 пачка (250г.)
яйце 1 шт.,
цукор 2 ст.л.,
мука 2 ст.л.,
сіль 1/4 ч.л.,
сода 0,5 ч.л. (гашене оцтом)
олія для смаження.
Яблука свіжі (краще Гольден), 4-5 шт - очистити від шкірки, порізати на дольки
Сметана для соусу 250г. (можна й більше) - краще взяти домашню
Кориця - на смак, але не менше 1 чайної ложки
ванілін
Цукор 2-3 ст ложки
за бажанням - склянка молока і 2 ст.л. пудингу1. У миску викласти сир, вбити яйце, посолити, додати цукор, борошно.
Соду погасити оцтом і відразу влити в сир (можна замінити розпушувачем - додати в муку).
2. Все ретельно розтерти. Якщо сир мокрий, можна додати більше муки, або додати манки і поставити на холод, щоб загустіло.
3. Мокрими руками сформувати кульки (чим менші - тим смачніше)і сплющити їх до 1 см завтовшки.
4. Обваляти сирники в муці (або в кукурудзяній муці) і обсмажити в розігрітій олії на середньому вогні з двох сторін до рум'яної скоринки під кришкою.
5. У каструльку з товстим дном (у мене це улюблена маленька жаровня від свекрухи)і змащену маслом чи олією шарами викладати сирники та дольки яблук.
6. Верхній шар - яблучний (а зверху перед запіканням притрусити корицею). Приготувати соус:
- можна просто змішати сметану з цукром та корицею і залити нею сирники, або ж приготувати інший соус:
- склянку сметани вимішати з 2ст.л. сухого пудингу, додати 2-3 ст.л. цукру, корицю та ваніль на смак, додати молоко, все добре вимішати і залити соусом сирники.
7. Готувати можна також різним чином:
- тушкувати на плиті на маленькому вогні 20-25 хвилин або ж...
- розігріти духовку і запікати 25-30 хвилин при темп-і 200 градусів - ви би чули той запах - аромат яблук, кориці, запечено сиру та соусу!!!
Ще хочу додати, що зверху треба залишити пару сантиметрів до краю каструлі - я спочатку хотіла покласти третій шар сирничків, але добре, що втрималася - після запікання і яблука, і сирники розбухли і досягли краю каструлі - але коли охололи - знову зменшилися.
І ще одне - склянки сметани з оригінального рецепта явно замало - тому розраховуйте на більшу кількість сметани або мого пудингового соусу - він вийшов дуже смачний!!!