На вихідні діти замовили щось нове, тому приготувала
Фінські паляниці 1. 150мл теплого молока + 1ст.л. цукру (для солодких паляниць додати більше, я ще й додала пакетик ванільного цукру), трішки солі (для солених – додати 2ч.л. солі) – розкалатати, додати 8-9г сухих дріжджів (я дала 25г свіжих) - почекати, щоб підійшла пінка;
2. Додати 100мл сметани (нежирної), 600-650мл муки, замісити м’яке тісто, в кінці додати 3ст.л. олії.
3. Скатати кулю, накрити плівкою і залишити, щоб підросло, на 45хв.
4. Тісто обім’яти, розділити на невеличкі кульки (в оригіналі радили зробити 10 кульок, але в мене вийшло 16 досить великих паляниць – наступного разу буду готувати хіба що менші але не більші по розміру…).
5. Кожну кульку розтачати в паляницю (знову ж таки я тут «зрадила» рецепту і розтачувала паляниці до 5мм – вони потім все одно виросли).
6. Залишити на 15 хвилин – щоб підросли.
7. Смажити на олії на розігрітій пательні з двох сторін.
8. Солодкі паляниці посипати цукор-пудрою, солоні – кмином і грубою сіллю, ласувати досхочу.
9. Також палянички можна пекти в духовці протягом 10хв при темп-і 225С.
Рецепт досить простий, «пусті» паляниці (не пиріжки) смажила вперше – дітям дуже сподобалися (тягали з тарілки, поки не закінчилися) – вже питаються за наступною порцією.Рецепт побачила в Наташі (nata69) з http://forum.say7.