Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Кулінарні статті » Хрін
 

Хрін

17 травня, 2009  |  Коментів (3)  |  Рубрика: Кулінарні статті
 

Хрін


"Ялинник, березняки - чим не дрова? Хрін та капуста - чим не їжа?" "Хрін та редька, цибуля та капуста лихого не пустять". "Вживай хрін єдучий і будеш живучий". От що говорить народна мудрість про звичайний хрін. І дивуватися тут не доводиться. Хрін - найсильніша фітонцидна рослина.

У хроні містяться важливі біологічно активні речовини. Це і пояснює лікувальні властивості хрону. Народна медицина застосовує кашку, настій або вичавлений сік зі свіжого коріння хрону, розведений у пропорції 1:10, для поліпшення травлення, підвищення апетиту, а також як протицинготний, сечогінний і відхаркувальний засіб. У перетертому вигляді корінь використовують зовнішньо як засіб, що дратує шкіру й зменшує біль при різних захворюваннях (радикуліт, біль у суглобах й ін.) Отут хрін не уступає гірчиці. Полоскання ротової порожнини розчином хрону освіжає й дезинфікує, зменшує зубний біль.

Добре відомий хрін як загальнозміцнюючий засіб, особливо для попередження гострих респіраторних захворювань. Використовують у медицині й листя хрону. Однак при деяких захворюваннях, хворобах нирок, наприклад, уживання хрону може загострити перебіг хвороби.

Найбільше біологічно активних речовин міститься в коріннях хрону. Їх викопують восени до заморозків або навесні. Зберігають корінь у льосі, заритим в пісок, бажано при температурі близько 0 градусів. Найкращими вважаються коріння товщиною не менш 1,5 см, що мають рівну світлу поверхню й білу м'якоть.

Натертий хрын швидко темніє, набуваючи сіруватого відтінку. Щоб уникнути цього, хрін негайно після подрібнення треба заливати оцтом. Найдужча, соковита, ароматна й "зла" приправа виходить із одно- і дворічного коріння, заготовлених пізньої осені або на весні, як тільки розмерзнеться грунт. Трирічні маткові черешки такі ж "злі", але уступають порослі за лікувальними властивостями. Тому якщо ви хочете поправити своє здоров'я за допомогою гіркого овочу або покуштувати дійсної приправи "Російський столовий хрін", що "шибає" в ніс, вичавлює сльозу й захоплює дух, радимо зайнятися вирощуванням цієї культури самостійно. Зрештою невідомо, якого віку ви купили хрін, якщо ви купили його з рук, то може він зовсім старий, а виходить, і зовсім не лікувальний...

На фітонцидній властивості хрону базується народний спосіб зберігання овочів і фруктів.

- Якщо насипати в огірковий розсіл столову ложку подрібненого хрону, цвіль не з'явиться, і він увесь час буде прозорим і смачним.

- Помідори у відкритій банці не запліснявіють, якщо їх посипати зверху сухим листям хрону.

- Заготовити листя хрону не складно, треба їх промити, висушити та подрібнити. Зберігають листя в закритих банках.

Газета "Кухня"


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: Kagor (1 січня 2010 10:57)


Група: Гості
Коментарів: 0
З Новим Роком!
P.S. обіцяна фотка хріну wink
http://s46.radikal.ru/i112/1001/b9/0c01e5ff9c99.jpg
Кагор
 



#2 написав: Натонька (1 січня 2010 14:05)


Група: Адміністратор
Коментарів: 500
дякую feel


--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
 



#3 написав: Darka (31 грудня 2012 02:00)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 705
Дякую за розповідь*хрінову* lol lol То направду корисно їсти.В Америці хрін коштує 12-15$ за кг,то купляємо тільки на свята. lol


--------------------
Коли береш наповняються руки,коли віддаєш наповняється серце.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
В'язання гачком (крючком)
  Пише Романна (Учора, 16:18)
Торт медовий «Улюблений»
  Пише Катя Некрасова (Учора, 14:00)
Салат "Веснянка"
  Пише yulia (Учора, 14:00)
Канапки польські.
  Пише svet.vet (Учора, 13:45)
Щоб в будинку було тепло
  Пише ОЛЕСЯ (Учора, 11:09)
Жіночі роздуми...
  Пише Darka ()
Твори добро-2
  Пише Darka ()
Вафельниця
  Пише ОЛЕСЯ ()
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ ()
Скарги, пропозиції...
  Пише Натонька ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 35
Гостей: 21
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100