Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Перші страви » Журек польський (зупа на заквасці)
 

Журек польський (зупа на заквасці)

30 вересня, 2015  |  Коментів (4)  |  Рубрика: Перші страви
 

Журек польський (зупа на заквасці)

Для закваски на журек:

0,5 л кип'яченої охолодженої води
10 ст.л. житньої муки
3-4 зубці часнику
3 шт. лаврового листя
3-4 шт. духмяного перцю
1 окрайчик житнього хліба

Для зупи:

1,5 - 2 л бульйону овочевого або м'ясного
0,5 л закваски для журека
500 г білої ковбаси (куряча копчена)
150 г шпондера
2 шт. середнього розміру цибулі
1 ст.л. вершкового масла
3-4 зубці часнику
150 мл густої сметани
1 ст.л. сушеного майорану
сіль, перець до смаку
6 шт. варених на твердо яєць (з розрахунку 1 яйце на порцію)

Для овочевого бульйону:

1,5 - 2 л води
1 шт. цибулі
2-3 шт. моркви
2-3 шт. петрушки
3-4 шт. картоплі
1 невеликий кусник кореня селери або 2-3 шт. стебел селери з листям
4-5 шт. духм'яного перцю
2-3 шт. лаврового листя
сіль, перець до смаку

Спочатку потрібно приготувати закваску для журека.
Для цього в скляній банці змішати всі інгрідієнти для закваски. Часник можна не чистити від луски, але розчавити його ножем, а можна почистити і тоді розрізати кожен зубець на 2 частини. Банку зверху закрити кухонним рушничком і поставити на кухні в найтепліше місце на 3-5 днів. Щодня закваску потрібно перемішати. Коли з'явиться приємний кислий запах (в мене для цього потрібно було 4 дні) - закваска готова. Тепер через дрібненьке сито її потрібно процідити в інший чистий посуд. Все що залишилось в ситі - не потрібне. Можна готувати журек відразу, а можна якийсь час зберігати в холодильнику (я зберігала в тиждень).

Журек польський (зупа на заквасці)


Зварити бульйон. В мене овочевий.

Журек польський (зупа на заквасці)


Поки вариться бульйон, порізати дрібно цибулю і смажити до прозорості на пательні з додаванням вершкового масла. Коли цибуля майже готова, додати порізаний смужками шпондер, ще трошки посмажити.
З готового бульйону вибрати всі овочі і зелень селери, залишити тільки горошки духм'яного перцю і лаврове листя. Додати зісмажену цибулю зі шпондером (трішки - 1-2 ложки, залишити), порізану кружальцями ковбасу, довести до кипіння.

Журек польський (зупа на заквасці)


Закваску добре збовтати і влити в зупу. Добре розмішати, довести до кипіння і кип'ятити 3-5 хв., якщо потрібно - досолити і додати до смаку перцю та вичавлений через часникодавку часник, всипати майоран. В горнятку розмішати сметану з кількома ложками журека і теж влити до зупи. Довести до кипіння, закрити покришкою і відставити, щоб журек хвилин 15-20 настоявся.
Розлити по тарілках з додаванням вареного, розрізаного на 4 часточки яйця і смакувати. Можна просто з хлібом, а можна з попередньо відвареною картоплею, порізаною брусочками і политою засмажкою, що залишали (цибуля зі шпондером). Смачно дуже-дуже!

P.s. Коли журек готують в часі Великодніх свят, то до нього додають також чайну ложечку (1-2) тертого хрону. Також до журека ковбасу можна зробити самому, але я за "пришвидженим" методом додавала готову, так теж можна. Дуже смачна, з легкою кислинкою, зупа.

Джерело: від коліжанки дитинства Іринки, яка вже більше 10 років проживає в Польщі.

Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: Маруня (1 жовтня 2015 00:13)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 30
Дуже смачненький і поживний журек, люблю його, а в нас ця страва називається киселиця :) Дякую, що ділитеся з нами 86a0
 



#2 написав: KASYA (5 жовтня 2015 22:01)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
Маруня,

дійсно, майже киселиця winked ! Але, я, на жаль, ніколи не їла киселицю, більше того - навіть не чула про таку страву. А тут, на сайті, якось пропустила цей репепт sad , на жаль.


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



#3 написав: ксюня (8 жовтня 2015 20:45)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 110
Дуже цікавий рецепт love , такого я ще не куштувала. Беру в закладки, при нагоді приготую smile .
 



#4 написав: KASYA (11 жовтня 2015 16:48)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
ксюня, - смачно! amam


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
В'язання гачком (крючком)
  Пише Романна (Сьогодні, 16:18)
Торт медовий «Улюблений»
  Пише Катя Некрасова (Сьогодні, 14:00)
Салат "Веснянка"
  Пише yulia (Сьогодні, 14:00)
Канапки польські.
  Пише svet.vet (Сьогодні, 13:45)
Щоб в будинку було тепло
  Пише ОЛЕСЯ (Сьогодні, 11:09)
Жіночі роздуми...
  Пише Darka (Учора, 02:32)
Твори добро-2
  Пише Darka ()
Вафельниця
  Пише ОЛЕСЯ ()
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ ()
Скарги, пропозиції...
  Пише Натонька ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 135
Гостей: 79
Користувачі: Zapotekciz, Hassanka
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100