Спочатку потрібно приготувати закваску для журека.
Для цього в скляній банці змішати всі інгрідієнти для закваски. Часник можна не чистити від луски, але розчавити його ножем, а можна почистити і тоді розрізати кожен зубець на 2 частини. Банку зверху закрити кухонним рушничком і поставити на кухні в найтепліше місце на 3-5 днів. Щодня закваску потрібно перемішати. Коли з'явиться приємний кислий запах (в мене для цього потрібно було 4 дні) - закваска готова. Тепер через дрібненьке сито її потрібно процідити в інший чистий посуд. Все що залишилось в ситі - не потрібне. Можна готувати журек відразу, а можна якийсь час зберігати в холодильнику (я зберігала в тиждень).
Зварити бульйон. В мене овочевий.
Поки вариться бульйон, порізати дрібно цибулю і смажити до прозорості на пательні з додаванням вершкового масла. Коли цибуля майже готова, додати порізаний смужками шпондер, ще трошки посмажити.
З готового бульйону вибрати всі овочі і зелень селери, залишити тільки горошки духм'яного перцю і лаврове листя. Додати зісмажену цибулю зі шпондером (трішки - 1-2 ложки, залишити), порізану кружальцями ковбасу, довести до кипіння.
Закваску добре збовтати і влити в зупу. Добре розмішати, довести до кипіння і кип'ятити 3-5 хв., якщо потрібно - досолити і додати до смаку перцю та вичавлений через часникодавку часник, всипати майоран. В горнятку розмішати сметану з кількома ложками журека і теж влити до зупи. Довести до кипіння, закрити покришкою і відставити, щоб журек хвилин 15-20 настоявся.
Розлити по тарілках з додаванням вареного, розрізаного на 4 часточки яйця і смакувати. Можна просто з хлібом, а можна з попередньо відвареною картоплею, порізаною брусочками і политою засмажкою, що залишали (цибуля зі шпондером). Смачно дуже-дуже!
P.s. Коли журек готують в часі Великодніх свят, то до нього додають також чайну ложечку (1-2) тертого хрону. Також до журека ковбасу можна зробити самому, але я за "пришвидженим" методом додавала готову, так теж можна. Дуже смачна, з легкою кислинкою, зупа.
Джерело: від коліжанки дитинства Іринки, яка вже більше 10 років проживає в Польщі.