Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Перші страви » Журек польський (зупа на заквасці)
 

Журек польський (зупа на заквасці)

30 вересня, 2015  |  Коментів (4)  |  Рубрика: Перші страви
 

Журек польський (зупа на заквасці)

Для закваски на журек:

0,5 л кип'яченої охолодженої води
10 ст.л. житньої муки
3-4 зубці часнику
3 шт. лаврового листя
3-4 шт. духмяного перцю
1 окрайчик житнього хліба

Для зупи:

1,5 - 2 л бульйону овочевого або м'ясного
0,5 л закваски для журека
500 г білої ковбаси (куряча копчена)
150 г шпондера
2 шт. середнього розміру цибулі
1 ст.л. вершкового масла
3-4 зубці часнику
150 мл густої сметани
1 ст.л. сушеного майорану
сіль, перець до смаку
6 шт. варених на твердо яєць (з розрахунку 1 яйце на порцію)

Для овочевого бульйону:

1,5 - 2 л води
1 шт. цибулі
2-3 шт. моркви
2-3 шт. петрушки
3-4 шт. картоплі
1 невеликий кусник кореня селери або 2-3 шт. стебел селери з листям
4-5 шт. духм'яного перцю
2-3 шт. лаврового листя
сіль, перець до смаку

Спочатку потрібно приготувати закваску для журека.
Для цього в скляній банці змішати всі інгрідієнти для закваски. Часник можна не чистити від луски, але розчавити його ножем, а можна почистити і тоді розрізати кожен зубець на 2 частини. Банку зверху закрити кухонним рушничком і поставити на кухні в найтепліше місце на 3-5 днів. Щодня закваску потрібно перемішати. Коли з'явиться приємний кислий запах (в мене для цього потрібно було 4 дні) - закваска готова. Тепер через дрібненьке сито її потрібно процідити в інший чистий посуд. Все що залишилось в ситі - не потрібне. Можна готувати журек відразу, а можна якийсь час зберігати в холодильнику (я зберігала в тиждень).

Журек польський (зупа на заквасці)


Зварити бульйон. В мене овочевий.

Журек польський (зупа на заквасці)


Поки вариться бульйон, порізати дрібно цибулю і смажити до прозорості на пательні з додаванням вершкового масла. Коли цибуля майже готова, додати порізаний смужками шпондер, ще трошки посмажити.
З готового бульйону вибрати всі овочі і зелень селери, залишити тільки горошки духм'яного перцю і лаврове листя. Додати зісмажену цибулю зі шпондером (трішки - 1-2 ложки, залишити), порізану кружальцями ковбасу, довести до кипіння.

Журек польський (зупа на заквасці)


Закваску добре збовтати і влити в зупу. Добре розмішати, довести до кипіння і кип'ятити 3-5 хв., якщо потрібно - досолити і додати до смаку перцю та вичавлений через часникодавку часник, всипати майоран. В горнятку розмішати сметану з кількома ложками журека і теж влити до зупи. Довести до кипіння, закрити покришкою і відставити, щоб журек хвилин 15-20 настоявся.
Розлити по тарілках з додаванням вареного, розрізаного на 4 часточки яйця і смакувати. Можна просто з хлібом, а можна з попередньо відвареною картоплею, порізаною брусочками і политою засмажкою, що залишали (цибуля зі шпондером). Смачно дуже-дуже!

P.s. Коли журек готують в часі Великодніх свят, то до нього додають також чайну ложечку (1-2) тертого хрону. Також до журека ковбасу можна зробити самому, але я за "пришвидженим" методом додавала готову, так теж можна. Дуже смачна, з легкою кислинкою, зупа.

Джерело: від коліжанки дитинства Іринки, яка вже більше 10 років проживає в Польщі.

Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: Маруня (1 жовтня 2015 00:13)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 30
Дуже смачненький і поживний журек, люблю його, а в нас ця страва називається киселиця :) Дякую, що ділитеся з нами 86a0
 



#2 написав: KASYA (5 жовтня 2015 22:01)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
Маруня,

дійсно, майже киселиця winked ! Але, я, на жаль, ніколи не їла киселицю, більше того - навіть не чула про таку страву. А тут, на сайті, якось пропустила цей репепт sad , на жаль.


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



#3 написав: ксюня (8 жовтня 2015 20:45)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 110
Дуже цікавий рецепт love , такого я ще не куштувала. Беру в закладки, при нагоді приготую smile .
 



#4 написав: KASYA (11 жовтня 2015 16:48)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
ксюня, - смачно! amam


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька ()
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ ()
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka ()
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська ()
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka ()
Запитання.
  Пише Натонька ()
Східниця
  Пише Чуня ()
Поможете голосами?
  Пише galalviv ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 21
Гостей: 14
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100