ЦИМЕС
Не знала, що означає ця назва, тому знайшла таке -Цимес (ідиш צימעס) - десертна страва єврейської кухні. [1] Являє собою солодке овочеве рагу з різними інгредієнтами, які можуть змінюватись в залежності від території. Відповідно розрізняють морквяний, квасолевий та інші різновиди цимесу. [2]
Цимес у ашкеназскій традиції є обов'язковим компонентом меню на єврейський Новий рік. Незважаючи на прості інгредієнти, вважається великим делікатесом і ласощами, саме тому в переносному значенні це слово вживається у значенні «те, що треба», «найкраще».
Рецепт запозичила на сайті www.menu.at.ua
Шмамок нежирної свинини (по рецепту жирної говядини) порізати і обсмажити на олії протягом 10 хв.Посолити , поперчити.
Цибулину порізати півкільцями, просмажити до золотистого кольору, посолити, посипати паприкою.
Картоплю і моркву порізати, злегка посолити.
Курагу, інжир, чорнослив , фініки , ізюм помити і просушити.
На дно ємкості наливаємо трішки олії, я дала ще кілька ложок сметанки, далі шар картоплі з морквою, далі м*ясо, цибулька, зверху картопля з морквою і викладаємо сухофрукти. Накриваємо щільно кришкою і в духовку на 2,5 год.( мені вистачило 2 год.).
Аромат неймовірний ! В результаті ось що вийшло ___
Смачного!