Раніше бажання приготувати щось з сої в мене не виникало. Як-не-як, а соя - не такий звичний для нас продукт, як скажімо картопля, рис чи гречка. Чесно кажучи, навіть квасолю - найближчу родичку сої - в нашій сім'ї не дуже люблять. Але маю трохи тої сої і з'явився якийсь "спортивний азарт" - а що получиться з неї? яка вона? Всі тільки й говорять, що зараз в купованій ковбасі, сосисках, сирі одна соя. Зрозуміло, що якщо платиш за ковбасу, то хотів би їсти в тій ковбасі МЯСО, а не рослинний більш дешевий замінник - СОЮ! Але сама по собі соя має, на мою думку, повне право на існування на наших столах, так само як і квасоля, боби чи ще якийсь продукт.
Соковиті і ніжні получились. Всім домашнім смакували, казали, що навіть кращі, ніж звичайні м'ясні. А сама соя (звичайна відварена), на мою думку, смачніша за квасолю і легша для травлення.
я завжди додаю сою в котлети,в домашню ковбасу-виходить мягка,і навіть в пельмені, і майже до всього фаршу.і ще в супчики,замість квасолі,особливо тепер в піст.
--------------------
у вас і у нас все буде гаразд!
Про пельмені ми теж думали сьогодні зранку) а от ковбасу з соєю я вже пробувала робити - невдала вийшла, їстивна, але сухувата((( по-перше, сою я змолола лише раз на мясорубці, по-друге, частину мяса я молола, а частину нарізала кубиками, а по-третє - додала замало жирного мяса. ото мабуть мої основні помилки, через які вона і получилась такою. на наступний раз думаю змолоти все мясо на фарш, сою 2 рази перемолоти, ну і мясо брати жирніше... оле4ка, а як Ви робите ту ковбасу? і скільки сої даєте по відношенню до фаршу? я давала в котлети 1:1.
Наталюня, соєві котлети гарно виглядають.Я сама не готовила з сої але на піст деколи купляю готові котлети з сої і овочів.Щось я у нас і не бачила в продажі сої.Напевно є,треба поцікавитись.
--------------------
Коли береш наповняються руки,коли віддаєш наповняється серце.
оле4ка, а як Ви робите ту ковбасу? і скільки сої даєте по відношенню до фаршу? я давала в котлети 1:1.
я даю менше,2:1 або 3:1 (наприклад 3 кг мяса,1кг сої вареної 1 раз перемеленої та 1кг(чи більше,то на любителя)сала. До пельменів чи котлет-то приблизно на 0,5 кг фаршу-1-2 кулаки вареної та перемеленої сої і ще 1 раз мелю з тим усім що на фарш
--------------------
у вас і у нас все буде гаразд!
оле4ка, дякую за детальну відповідь!!! Буду знову пробувати робити ковбаску до Великодніх свят. Хочеться, щоб вже вдалася на всі 100 %. Буду враховувати поради.
соя 0,5 літрова банка кефір або слабкий розчин оцту (Я використовувала сироватку) приблизно 0,5 л. Соєві боби ретельно промити і залити холодною водою. Вода повинна покривати боби на 3-5 см. Витримати 12 годин, потім набряклі боби пропустити через м'ясорубку, додати води, що б вийшла кашка (я зміліла блендером, додавши 1: 2 води). Через 30 хвилин відокремити рідина, за кольором нагадує коров'яче молоко. В алюмінієвій каструлі стінки і дно змастити салом і вилити туди отжатую з бобів рідина. Довести до кипіння спочатку на сильному вогні, а потім, зменшивши вогонь влити слабкий розчин оцту або кефір (у мене сироватка), обережно помішуючи, поки не створожится (на даному етапі намагалася додати яблучний оцет вичитала в інтернеті, але процес був слабенький, як тільки додала сироватку і про чудо, в миті ока відбулося створаживание і відділення згустків). У матерчатий мішок вилити створоженного масу, потім швидко вичавити воду, мішок зав'язати і в гарячому стані покласти під прес (я вистелити рушником всередині сита пароварки, процідивши через рушник, загорнувши його краю, зверху поклала тарілку і поставила банку з водою, процес зайняв хвилин 20 ). Коли створоженного маса застигне, витягти її з мішка і нарізати шматками. Тофу можна зберігати в холодильнику кілька днів, зануривши в холодну воду і змінюючи її кожен день. З 0,5 літрової банки сої вийшло 502 грама сиру. Насправді вага і консистенція сиру буде залежати від того як довго ви його пресуєте і якої ваги зверху вантаж ставите.
Котлети з соєвого фаршу 200 г соєвого фаршу, 1 цибуля, 3–4 ст. ложки олії, хліб, 3–4 ст. ложки молока, петрушка, сіль, перець. У підсоленій воді відварити соєвий фарш (10 хв.), відкинути на друшляк і віджати. На олії підсмажити цибулю до золотистого кольору. Білий хліб замочити в молоці. Пропустити через м’ясорубку соєвий фарш, розмочений хліб, зелень, додати цибулю та яйця, все перемішати, сформувати котлети і посмажити.
Голубці з соєвим фаршем 200 г соєвого фаршу, 1 цибуля, 2 ст. л. олії, морква, 600 г рису, листя капусти, 2 ст. ложки сметани, лавровий лист, спеції, сіль. Моркву потерти на тертці, цибулю порізати і посмажити разом з морквою на олії. Листя капусти залишити в кип’ятку на кілька хвилин. Відварити соєвий фарш та рис. Перемішати фарш, цибулю та моркву з рисом. Загорнути цю масу в листя капусти. Залити голубці водою або бульйоном, тушкувати до повної готовності 25–30 хв, додати томатний соус, сметану та спеції.
Соєве молоко Соєве молоко Потрібно 1 скл соєвих бобів та 3 скл води перекип’яченої. Беремо 1 склянку (250 мл) соєвих бобів замочуємо на ніч або на 12 годин (так готувала перший раз). Заливаємо 1 скляною кип’ятку, дрібнимо у блендері 2 - 3 хв. Суміш що вийшла цідимо через сито, після чого жмих, що залишився, перекидаєм на марлю і гарно віджимаємо (обережно жмих гарячий) Жмих не викидаємо, переливаємо через нього ще 2 склянки кипяченої води. Довести молоко до кипіння і томити на маленькому вогні 20 хв. У молоко можна додати цукор, ванільний цукор або ж просто використати для приготування молочних каш. Смачного. Дякую Євгенії за допомогу (якби не доня я б не знала про рослинне молоко