Наближається Великдень.Ми всі будемо пекти Паски за улюбленими рецептами!І як хочеться,щоб випічка була вдалою:високою,пухкою і смачною!У народі є повір"я-якщо Паска вийшла гарною,то і весь рік буде щасливим!
Хочу написати Вам декілька порад від досвічених майстринь -
щоб Паска була вдалою(газета"Бабусина кухня" 2001р.)
1.Тісто для Пасок не повинно бути рідким(випічка розпливеться і буде пласкою),і не повинно бути надто густим-Паски будуть тяжкими і швидко зачерствіють.
2.Тісто має бути таким по густоті,щоб його можна було розрізати ножем,і воно не повинно до нього липнути.А при поділі тіста на колобки-не потрібно було б підсипати муку.
3.Тісто вимішують як можна довше,щоб воно гарно відставало від рук і від стільниці.
4.Підходити тісто повинно три рази:перший раз-підходить опара,другий раз-коли замішуємо всі продукти ,третій-коли колобки у формі.
5.Тісто для Пасок любить тепло і боїться протягів.Тому підходити воно повинно в теплому місці )
6.Форму для випічки Пасок заповнюють лиш наполовину і дають піднятися до 3/4 висоти,потім ставлять випікатися.
7.Готову до випікання Паску змащують жовтком яйця,або прикрашають пекарською скульптурою із круто замішаного прісного тіста.
Паска"Чудо"-("Готовим вкусно"-2009 р.випробувано!)
100 гр. дріжджів
0,5 л. теплого молока
10 яєць
0,5 кг цукру
1,5-1,7 кг. муки
0,5 л. сметани
250 гр. вершкового масла
1 склянка родзинок
2 склянки цукатів
ванілін
0,5 ч.л.солі
Для глазурі2 білки
1 склянка цукрової пудри
1 чл. соку цитрини
Дріжджі розтерти з 1 стл. цукру в теплому молоці,додати муку 3-4 ст.л.,поставити на 1 годину ,щоб підійшло.Потім додати збиті яйця з цукром,сметану,вершкове масло розтоплене,ваніль,муку,родзинки.
Вимісити гарно ,близько 40 хв.і нехай підходить десь 1,5 години.
Заповнити тістом форми на 1/3 об"єму.Дати трішки піднятися і випікати до 1 години.
Вийняти з форми ,як трішки охолоне.
Паскам прикрасити глазуром і посипати цукатами!
Паска виходить пухкенька ,м"яка і дуже смачна!
Жовтки можна відокремити від білків і розтерти з сіллю,а білки окремо збити з цукром.Тісто буде пухке і яскраво -жовте)