Здобне тісто на коровай
Муки 1,100
дріжджі 24гр сухих у пакетику швидкорозчинних
олії 100гр
яєць 8шт +1 на помазку верху
молока 150гр.
цукру 200гр.
солі 1ч.ложка
опара 150гр. молока + дріжджі + 1ложка цукру + 1 ст. ложка муки поставити на 30-60хв. доки не підніметься у тепле місце.
решта цукру розтерти з жовтками, білки взбити у піну із щіпкю солі + олія + опара + мука. Замісити круте тісто і ставимо підходити у теплі 3 години мінімум ато і 4-5 обминка 2 рази формується хлібина і викладається у коровайник, змащений і виложений паргаментом печеться при температурі 180 гр. 1год виходить приблизно 2кг хлібина .
Для прикрас 200гр муки та водв 50гр приблизно замішується круто як на локшину домашню колоски квіти виноград листочки усе роблю з нього окачую дуже тонко аж доска світиться. працювати з ним легко прикраси виклаадти коли хлібина майже спечена 10хв до кінця випічки і зверху змазую їх жовтком, а клею на збитий у піну білок. Рецепт є перевірений багатразово мною. Підходить на плетенки, калачі, а також коровай. Тісто помірно солодке з тонкою кірочкою та дуже мякою.