ХЛІБ НА ХМЕЛЕВІЙ ЗАКВАСЦІ
Спробувала пекти хліб без дріжджів на хмелевій заквасці, у перше мені дуже сподобався його смак. Рецептик знайшла у бабусиному записнику, колись його пекла пра-бабця моя. А ми пекли тільки дріжджовий хліб. Прочиталав неті, що зараз бездріжджовий хліб популярний він дуже корисний, бо сам хміль містить мікроелементи, має приємний смак, довго не черствіє, а тим більш не пляснівіє. Більше тижня хлібина пролежала у хлібниці у мене, та залишилась мякою.
1. Спочатку я купилп шишки хмелю та приготовила хмелеву заквску.
500мл води закипятила додала в шклянку 250мл сухого хмелю проварила 30хв. на слабкому вогні, коли остигло до теператури 40 градусів, процідити добавила 1ст. ложку меду з чубком та кілька ложок борошна довівши до консистенції густої сметани. Накрила зверху харчовою плівкою закваску та на добу поставила у тепле місце. Коли закваска підніметься у двічі та зявляться бульбашки - закваска готова.
2. Тепер можна готувати опару.
Борошно має бути пшеничне або суміш пшеничнго з житнім. Дуже добре якщо борошно не вищого сорту, а першого або другого. Собівартість такого хліба близька до ціни борошна, що в 2-3 рази дешевше магазинного. Також є можливість додавати у хліб зелень, часник, трави, фрукти, сухофрукти і сир. Але це вже окрема тема.
Для приготування 2 хлібин треба приблизно 1кг борошна і 500мл води. Спочатку рекомендую пробувати на половинній рецептурі.
Для тіста необхідно приготувати опару, замісивши її в скляному або емальованому посуді. Заздалегідь просіюємо борошно, аби воно збагатилося киснем і хліб був пишніший.
В 500мл теплої, некип’яченої води розчиняємо хмелеву закваску, ту що ми приготували, додаємо небагато солі і мед за смаком. Ретельно все перемішуємо і потрохи додаємо борошна (близько 0,5 кг), поступово доводячи опару до консистенції сметани. Опара готова.
Накриваємо і ставимо в тепле місце ( я ставлю на плиту та камфорки на міні включаю) (25-30 град.) приблизно на 2 годин, можна на ніч. Критерієм успішності опари є поява бульбашок і збільшення в об’ємі (бажано удвічі).
3. Приготування тіста
Борошно, що залишилося, додаємо в опару, що підійшла, 2ст. ложки олії , ретельно перемішуємо. Тісто вимішане, коли перестане липнути до посудута рук, консистенція мяка та ніжна. Якості хліба залежатимуть від густини тіста. Тісто підходить ще приблизно 3-4 год
Коли тісто підійшло формуємо булки
Можна додати (посипати зверху і притиснути) тмин, коріандр, насіння гарбуза або соняшника. Тісто у формі ставимо в підігріту духовку, там воно повинне піднятися в 2 рази, після чого випікаємо близько години при температурі 180-200 градусів. Смачного.