1. Приготувати опару: дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. л. цукру.
*Ми спочатку розтираємо ложкою дріжджі з цукром, а потім вимішуємо з молоком.
2. Жовтки збити з цукром в пухку масу.
3. Коли опара підніметься, влити її у миску з просіяною мукою, додати жовтки з цукром, ваніль, кардамон і замісити тісто.
*Тісто місити приблизно 30 хвилин, потім додати розтоплене масло (підігріваємо його в мікрохвильовці на 40% потужності 40-50 сек). І знову місимо пів години – поки тісто не почне відставати від рук.
4. Під кінець додати промиті і присипані мукою родзинки, нарізані цукати, натертий на дрібній терці мигдаль. Тісто накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло – приблизно на годину.
*Перший раз тісто, що підросло, ми приминаємо і даємо вирости знову. Тим часом готуємо форми – з цієї порції тіста виходить 5 пасочок на одне деко: одна велика, 2 середні, 1 трошки менше середнього розміру, 1 маленька (дитяча – печеться в металевому горнятку). Стінки форм добре змастити маслом чи іншим жиром, на дно кожної форми вирізати кружечок пергаменту відповідного розміру – щоб легше відходили.
5. Форми наповнити тістом на 1/3 висоти. Дати підрости (до 20 хвилин -якщо переростуть - можуть потріскати під час випікання), тим часом розігріти духовку до 190 градусів. Змастити пасочки розкалатаним яйцем чи жовтком, поставити у розігріту духовку, зменшити температуру до 170 градусів і пекти 40 – 50 хвилин – щоб пасочки гарно піднялися і зарум’янилися зверху.
6. Паски витягнути з духовки, акуратно тоненьким ножем провести по колу, вийняти з форми і покласти боком на скошену поверхню – ми викладаємо їх на дерев’яну дошку і спираємо боком на другу (високу) дошку – щоб охолонув низ паски. Через 10 хвилин поставити їх на рівну поверхню.
7. На другий день спечені паски поколоти дерев’яною паличкою, скропити сиропом, щоб добре наситився, після чого змастити помадкою.
8. Сироп: цукор залити водою з лимонним соком, додати ромову есенцію, цедру і вимішати.
9. Помадка: цукор залити гарячою водою, додати оцет і варити «до нитки» - щоб крапля сирову з ложки тягнула за собою нитку. Тоді сироп зняти з вогню, розтерти з вершковим маслом. Коли сироп почне біліти, влити лимонний сік і ром.