Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Старовинна українська кухня, давні рецепти, які вже мало хто пам'ятає
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:09
Повідомлення #1


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Тут їли розниї потрави,
I все з полив'яних мисок,
I самi гарниї приправи
З нових кленових тарiлок:
Свинячу голову до хрiну
I локшину на перемiну,
Потiм з пiдлевою iндик;
На закуску кулiш i кашу,
Лемiшку, зубцi, путрю, квашу
I з маком медовий шулик.

28 I кубками пили слив'янку,
Мед, пиво, брагу, сирiвець,
Горiлку просту i калганку,
Куривсь для духу яловець.
Бандура горлицi бриньчала,
Сопiлка зуба затинала,
А дудка грала по балках;
Санжарiвки на скрипцi грали,
Кругом дiвчата танцьовали
В дробушках, в чоботах, в свитках.


Уривок з "Енеїди" Котляревського

КАТАЛОГ


Стовпці або гречані хлібці
Кваша
Путря
Сластьони
"Каплун"
Буцики
Як вимірювали колись)
Шулики
Верещака
Шпундра
Кендюх
Гуслянка
Мочанка
Шпундра
Натина
Росовниця
Груца
Сластьони на сметані
Кулешик з салом
Борщ пісний з рибою
Холодник
Борщ з вушками (Галичина)
Кав'яр
Книдлі
Пампушник святковий
Токон (Закарпаття)
Варя (Гуцульщина)
Збитень гарячий
Городина
Буряковий квас

Старовинні рецепти з записника Яринки

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:15
Повідомлення #2


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Стовпці або гречані хлібці


Замісіть рідке тісто з гречаного борошна, молока, яєць і дріжджів. Додайте трохи солі та цукру. Дайте підійти. Приготуйте формочки (кухлики). Змастіть їх олією і посипте борошном, заповніть кожну наполовину тістом і поставте у духовку. Подавайте з олією, приправленою цибулею та часником.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:28
Повідомлення #3


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Кваша


(Кваша вважалася солодощами. Її дуже любили в Україні 19-20 ст.)

Візьміть житнє борошно, гречане борошно та солод. Розбавте суміш теплою водою і поставте на 1 годину у тепле місце. Запарте окропом і знову поставте у тепле місце прокисати. Тоді закип'ятіть, помішайте і трохи проваріть.
На Полтавщині в готову квашу клвдуть вишні без кісточок. На смак і вигляд кваша нагадує кисіль.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:30
Повідомлення #4


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Путря


До ячної каші додайте житнього солоду, добре перемішайте. Перекладіть у великий горщик. Залийте солодким квасом і поставте у тепле місце на добу.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:59
Повідомлення #5


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Сластьони


Приготуйте тісто з 6 скл. борошна, 2 скл. теплого молока, 3 яєць. Тісто не повинне бути крутим. Беріть рукою невеликі кульки і кидайте в киплячу олію по 5 шт. За смаком обсипати цукровою пудрою, ваніллю.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 13:03
Повідомлення #6


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
"Каплун"


(Це вихолощений півень, спеціально годований, щоб був жирним)

Краще каплуна смажити до рум'яної шкоринки, тоді м'ясо пустить багато соку. Каплун може бути з індика. Сучасний аналог - бройлер.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
8 червня 2009 10:38
Повідомлення #7


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Буцики


0,5 л кислого молока
1 яйце
1 ч. л. соди
сіль, борошно - скільке вбере тісто

З борошна, молока, яєць і соди замісити прісне тісто, розкачати його шаром 2-2,5 см, нарізати маленькими квадратиками.
Два протилежні кінці кожного квадратика з'єднати. Варити буцики в підсоленій воді, відцідити через друшляк, а потім злегка підсмажити на олії або вершковому маслі. Подавати з медом або сметаною.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
10 червня 2009 21:45
Повідомлення #8


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Як вимірювали колись)

Міри об'єму


Діжка - 40 відер = 491,96 л
Чверть - 210 л
Четверик - 26,2 л
Відро - 12,299 л
Гарнець - 3,275 л
Штоф - 1,23 л
Пляшка - 0,61 л

Міри маси


Чверть - 209,9 кг
Берковець - 10 пудів = 163,8
Пуд - 16,38 кг
Фунт - 0,409 кг
Лот - 12,8 г
Золотник - 4,26 г
Доля - 0,044 г

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
11 червня 2009 14:37
Повідомлення #9


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6357
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14626
Шулики


(Коржі з прісного тіста, які печуть на свято Маковія або Спаса)

У макітрі розітріть запарений окропом мак. Розбавте водою, щоб одержати макове молочко, додайте мед. Печені коржі (500 г борошна, 1 скл. молока, 1 яйце, сіль, сода) поламайте на шматки, залийте цим соусом та їжте ложкою.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Larisa
11 червня 2009 16:29
Повідомлення #10


Файна господиня
  • 51

Репутація: 72
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 414
Реєстрація: 29.05.2009

ICQ:--

Бали: 265
ВЕРЕЩАКА

500 г свинячої грудинки, 50 г сала, 2 стакани бурякового настою або квасу , 2 ст. ложки житніх сухарів 2-3 цибулини 2-3 горошини запашного перцю 5-6 горошин чорного перцю, 1 ст. ложка дрібно нарізаної зелені петрушки .

Свинячу грудинку нарізувати крупними кубиками, обсмажити на сковороді в салі до рум'яної скориночки, перекласти в каструлю, залити буряковим квасом або буряковим настоєм з оцтом, приправити луком і прянощами, посолити і тушити до півготовності. Потім засипати тертими житніми сухарями, розмішати і продовжувати тушити до готовності. При подачі на стіл посипати зеленню петрушки.


--------------------
Ласкаво прошу до себе в гості !
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




1 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 1)
Користувачів: 0

  Зараз: 25 листопада 2024 06:47

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька (14 лютого 2021 14:31)
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ (21 січня 2020 07:14)
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka (30 січня 2019 23:32)
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ (2 грудня 2018 03:47)
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ (20 листопада 2018 23:04)
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська (12 листопада 2018 20:24)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka (6 серпня 2018 14:35)
Запитання.
  Пише Натонька (28 червня 2018 22:20)
Східниця
  Пише Чуня (11 травня 2018 16:45)
Поможете голосами?
  Пише galalviv (27 квітня 2018 16:09)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 55
Гостей: 49
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100