(З цього тіста приготовляють солодкі пироги, пиріжки, ватрушки, печиво та інші вироби з солодкими начинками)Рецептура солодкого тіста на соді і сметані.
Продукти ...........................................................Кількість
Мука пшенична, чайні стакани.........................1.............2............3..............4
Цукор, чайні стакани...................................1/4.........1/2.........3/4.............1
Масло або маргарин, г.............................25-50......50-100....75-150....100-200
Яйця, шт.................................................0-1/2........0-1........0-1,5.........0-2
Сметана густа, ст. л................................2..............4............6..............8
Сіль, ч. л................................................1/8.........1/4........1/3............1/2
Сода, ч. л. ..............................................1/8.........1/4........1/3............1/2
Вихід спечених виробів, г.........................250..........500.......750...........1000
Муку перемішують з содою і просіюють. Сметану, яйця, цукор і сіль перемішують до ростворення солі і цукру. М'яке масло або маргарин збивають в посуді дерев'яною лопаткою на протязі 5-8 хвилин, потроху добавляють суміш сметани з яйцями, потім муку і швидко - за 20-30 секунд - замішують тісто. Кислота в сметані, стикаючись с содою, утворює вуглекислый газ, який при довгому замішуванні випаровується, відчого виріб получається плотним, непухким. Замість сметаны можна добавити простоквашу, кефір або другий кисломолочний продукт.
Книга "Домашнее приготовление" Р.П. Кенгис (1965 р)З цього тіста можна приготувати:
Печиво "Косички"Сочні з сиром