Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Кулінарні статті » Про куліш
 

Про куліш

30 серпня, 2009  |  Коментів (1)  |  Рубрика: Кулінарні статті
 

Про куліш


Із чого ж готують куліш? Щоб відповісти на це запитання, треба, мабуть, спочатку назвати родичів кулешу серед інших страв. "Крупник кулешеві брат", - кажуть у народі. Якщо суп-крупник доводиться кулешеві братом, то каша для них обох - рідна мати. Недаремно куліш називають іще степовою, польовою, береговою кашею. Степовий куліш має родичів і в інших краях. Кулешею в Західній Україні називають мамалигу (подекуди в галицьких селах куляша - це густо заварене пшеничне борошно, посередині якого роблять отвір і ллють туди свіже, щойно збите масло), російський "кулеш" має вигляд рідкої, чимсь нашвидкоруч заправленої каші. Білоруси називають "кулешем" густо зварену і засмачену жиром колотуху з житнього борошна.

Поживний, запашний, смачний куліш - це насамперед добре, "до сьомої води" змите пшоно. Його кладуть у підсолений окріп у такій кількості, щоб куліш, коли його знімуть з вогню, мав густину сметани. Мало пшона, багато води - вийде крупник-голоюх, в якому крупина за крупиною ганяється з дубиною; пересиплеш крупи - одержиш круту кашу, в якій і дрючка не повернеш. До пшона додають порізану картоплю і варять, поки крупа повністю не розвариться і не перетвориться на кашоподібну масу. Дехто у кипляче вариво кладе для запаху і смаку дрібно посічене сало (якщо готується не в піст). Наприкінці куліш засмачують олією, шкварками з цибулею, часнком і посипають зеленню петрушки, кропу. Незайвим для смаку буде і яйце, яке сколочують і вливають хвилин за п'ять до готовності варива. Смаку і поживності кулешу додасть і шматочок м'ясця, і рибина (навіть покришена суха тараня).

Степовики визнають лише пшоняний куліш. В інших регіонах його можуть варити з кукурудзяної крупи, гречки або ж гречки змішаної з гороховим борошном. Куліш варять на молоці, сироватці, сколотинах. Де став у дорозі, там і стан. Де стан там і куліш. А де куліш, там повноцінний обід, бо степова каша - це водночас і перша, і друга страва. Зливаною кашею, або просто зливухою, називають рідкий куліш, з якого можна злити юшку. Це поживне вариво (його іноді засмачують окремо) ніжить тепленькою рідиною шлунок перед тим, як туди потрапить пшоняно-картопляний гамуз.

Газета "Порадниця" №51 (2000)


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: 07011977 (24 лютого 2010 06:37)


Група: Гості
Коментарів: 0
На сироватці,або сметані роблять банош,а кулешу роблять лише з кукурудзяної муки або крупи.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
Жіночі роздуми...
  Пише Darka (Сьогодні, 02:32)
Твори добро-2
  Пише Darka (Учора, 23:58)
Вафельниця
  Пише ОЛЕСЯ ()
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ ()
Скарги, пропозиції...
  Пише Натонька ()
Дитячі хвороби і лікування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Миколайчики (свято наближається)
  Пише Натонька ()
В гостях у Оксани - 3
  Пише oksana d ()
Таргани, мурашки, комарі - комашки шкідники
  Пише Тереза ()
Що в нас нині на столі - 7
  Пише ОЛЕСЯ ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 23
Гостей: 12
Користувачі: ArtOfBeautyWal, delmetajh
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100