Тут їли розниї потрави, I все з полив'яних мисок, I самi гарниї приправи З нових кленових тарiлок: Свинячу голову до хрiну I локшину на перемiну, Потiм з пiдлевою iндик; На закуску кулiш i кашу, Лемiшку, зубцi, путрю, квашу I з маком медовий шулик.
28 I кубками пили слив'янку, Мед, пиво, брагу, сирiвець, Горiлку просту i калганку, Куривсь для духу яловець. Бандура горлицi бриньчала, Сопiлка зуба затинала, А дудка грала по балках; Санжарiвки на скрипцi грали, Кругом дiвчата танцьовали В дробушках, в чоботах, в свитках.
Замісіть рідке тісто з гречаного борошна, молока, яєць і дріжджів. Додайте трохи солі та цукру. Дайте підійти. Приготуйте формочки (кухлики). Змастіть їх олією і посипте борошном, заповніть кожну наполовину тістом і поставте у духовку. Подавайте з олією, приправленою цибулею та часником.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
(Кваша вважалася солодощами. Її дуже любили в Україні 19-20 ст.)
Візьміть житнє борошно, гречане борошно та солод. Розбавте суміш теплою водою і поставте на 1 годину у тепле місце. Запарте окропом і знову поставте у тепле місце прокисати. Тоді закип'ятіть, помішайте і трохи проваріть. На Полтавщині в готову квашу клвдуть вишні без кісточок. На смак і вигляд кваша нагадує кисіль.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Приготуйте тісто з 6 скл. борошна, 2 скл. теплого молока, 3 яєць. Тісто не повинне бути крутим. Беріть рукою невеликі кульки і кидайте в киплячу олію по 5 шт. За смаком обсипати цукровою пудрою, ваніллю.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
0,5 л кислого молока 1 яйце 1 ч. л. соди сіль, борошно - скільке вбере тісто
З борошна, молока, яєць і соди замісити прісне тісто, розкачати його шаром 2-2,5 см, нарізати маленькими квадратиками. Два протилежні кінці кожного квадратика з'єднати. Варити буцики в підсоленій воді, відцідити через друшляк, а потім злегка підсмажити на олії або вершковому маслі. Подавати з медом або сметаною.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
500 г свинячої грудинки, 50 г сала, 2 стакани бурякового настою або квасу , 2 ст. ложки житніх сухарів 2-3 цибулини 2-3 горошини запашного перцю 5-6 горошин чорного перцю, 1 ст. ложка дрібно нарізаної зелені петрушки .
Свинячу грудинку нарізувати крупними кубиками, обсмажити на сковороді в салі до рум'яної скориночки, перекласти в каструлю, залити буряковим квасом або буряковим настоєм з оцтом, приправити луком і прянощами, посолити і тушити до півготовності. Потім засипати тертими житніми сухарями, розмішати і продовжувати тушити до готовності. При подачі на стіл посипати зеленню петрушки.