Віктор Терен РІДНА МОВА Як то гарно, любі діти, У вікно вам виглядати! В ньому все: тополі, квіти, Сонце й поле біля хати. На оте вікно ранкове, Що голівки ваші гріє, Схожа наша рідна мова – Цілий чвіт вона відкриє! Бережіть її малята, Бо вона – віконце миле, Що колись до нього мати Піднесла вас, посадила.
Сію дитині В серденько ласку. Сійся-родися Ніжне «будь ласка», Вдячне «спасибі», «Вибач» тремтливе, — Слово у серці — Як зернятко в ниві. «Доброго ранку!», «Світлої днини!» — Щедро даруй ти Людям, дитино! Мова барвиста, Мова багата, Рідна і тепла, Як батьківська хата.
Валентина Каменчук МОВУ РІДНУ, СЛОВО РІДНЕ Мову рідну, слово рідне Має кожен із людей. Наша мова українська З наших уст лине, як пісня, Л’ється кожен день. Бережімо нашу мову І як маму полюбім, Бо немає нам рідніших В цьому світі все гарніших, Як та мова наша рідна, Найгучніша з-поміж мов. Хай завжди говорить мова І співає, і кричить, Бо приємно її чути Добре нам із нею жить. Колискова наша мова Найпрекрасніша із мов, Тарасова рідна мова Найулюбленіша з мов.
Знаю від листя немало слів, З ріками родич в таємному слові, Біло-білену мову снігів, Гімни осені малинові Знаю... Навчався блакитних собі промов З плескоту хвилі й людських розмов. З хліба узяв запахущий сік Землі, дощів і залізного плуга, Ніби я жити сто літ зарік,— Прибуває потуга. І все те по крапельці, як на меду, В свою українську мову кладу. Нехай лиш не лаються хвалюки, Що маю у серці своїм потребу,— Хотів би її розписать на віки По травах і людях, По землях і небу!
Кожне слово нашої мови проспіване у Пісні тож пісенними словами з побратимами у товаристві розмовляємо кожне слово нашої мови записане у Літописі тож хай знають вороги якими словами на самоті мовчимо
Мова кожного народу неповторна і – своя; в ній гримлять громи в негоду, в тиші – трелі солов’я. На своїй природній мові і потоки гомонять: зелен-клени у діброві по-кленовому шумлять. Солов’їну, барвінкову, колосисту — на віки – українську рідну мову в дар мені дали батьки. Берегти її, плекати буду всюди й повсякчас, — бо ж єдина — так, як мати – мова в кожного із нас!
Мова моя — мов дівчинка у віночку, йде полем, іде лугом, терновими стежками йде. Мова моя — мов ластівка, летить горою, летить долом, провіщає мені ясен-день.
Мова моя — немов Берегиня, що на кожне своє дитятко дихає і тремтить. Мова моя — БУЛА! БУДЕ! А нині я терни в стежках визбирую, щоб їй було легше ходить…