Ратафія
Ставимо бутиль, визначаємоь з мірчуком(чарка, склянка чи 0.5 л банка?)
Перші-полуниці(суниці).Засипаємо в бутиль 1 мірку ягід(наприклад,склянку), заливаємо охолодженим сиропом : така ж мірка води( в даному випадку- склянку)+3/4 мірки(склянки) цукру.
Тобто-1:1:0.75 (ягоди, вода,цукор)
Наступною добавляємо малину.Мірчук повинен бути однаковим,щоб жоден аромат не перебивав інший.
Бутиль накриваємо марлею, щоб ні мошка, ні пил не потрапляли.
Ціле літо додаємо все, що трапляється: крижовник, смородину, вишні, абрикоси,сливи, груші(ріжемо на шматочки), яблука іт.д.(крім черемухи і бузини). Останнім може бути виноград. Після цього ще стоїть1-1.5 місяці, зливаємо, проціжуємо і на 2-3 тижні (якщо витерпите, бо ми , як правило, ні), поставити у прохолодне місце . При бажанні можна кріпити спиртом або горілкою(краще магазинною, щоб без запаху).Ефект неймовірний- ніхто не може здогадатися, із чого воно є.