Компот із смородини
Перший спосіб:Відібрані крупні ягоди засипають в банку по плечики, заливають цукровим сиропом (350-400 г цукру на 1 л води), ставлять в каструлю з солодкою водою, доводять її до 80 градусів: півлітрові банки прогрівають 10 хвилин, літрові - 14 або в киплячій воді - 4-6 хв. Потім їх виймають, закривають і ставлять догори дном
Другий спосіб:Заповнені ягодами банки заливають кип'яченою водою або соком смородини, малини або літніх яблук (без цукру). Потім повторюють процес обробки першим способом.
Третій спосіб:Пів-літрові банки заповнюють ягодами, шарами пересипаючи цукром і обережно постукуючи ними об стіл (100 г цукру і 2 ст. л. кип'яченої води) Накривають їх кришками і ставлять пастеризувати в холодну воду, прогріваючи при 80 гр протягом 20 хв., літрові - 25 хв.
Четвертий спосіб: В емальовану посуду кладуть ягоди і цукор (500 г на 1 кг ягід) додають 2-3 ст. л. води або соку, ставлять на вогонь, накривають кришкою і, помішуючи, при 85 гр витримують 5 хв. Потім ягодами з сиропом заповнюють гарячі, стерилізовані банки по вінця і закривають.