Стародавня Русь іще не знала горілки, коли Володимир Красне Сонечко сказав магометанським послам: "Веселіє на Русі єсть пити" (іслам забороняє своїм послідовникам уживати алкоголь).
Посли з Генуї врахували досвід ісламістів і привезли на Русь у 1386 році виноградний спирт - "aqva vitae", волу життя. Але "aqva vitae" не припала до вподоби боярам, її навіть було визнано шкідливою.
Перші винокурні з'явилися на Русі тільки 1448 року, тоді і було розроблено технологію виготовлення хлібного спирту з вітчизняної сировини. Цар Іоан третій у 1478 році ввів державну монополію на виготовлення та продаж "хлібного вина", а також інших алкогольних напоїв - меду, пива.
У 1533 році з'явився у Москві перший "царів шинок".
На початку дев'ятнадцятого століття російську горілку ввезли у Францію. Після поразки Наполеона, коли 1814року російські війська ввійшли до Парижа, російська горілка "дебютувала" у ресторані "Вері", де харчувалися генерали та офіцери роійської армії. Незважаючи на витончений смак французьких аристократів, вихований коньяком, горілку ними було оцінено дуже високо.
Із чого тілько не робили горілку наші пращури: з жита, пшениці, картоплі... У дворянських садибах пригощали ароматизованими горілками на всі літери абетки: анісова, вишнева, грушева і так далі - аж до яблуневої.
Але ж головне питання - видалення з горілки сивушної олії - вирішувалося дуже складно. Застосовувалося для цього молоко, яйця, риб'ячий клей. Ці коагулянти змішували з горілкою-напівсирцем та знову переганяли. Потім фільтрували її крізь пісок або бавовняну тканину. Навчилися навіть виморожувати горілку: вода разом із домішками замерзала, а спирт залишався очищеним. Було помічено, що вугілля, змішане з горілкою, усуває неприємний смак, колір та запах.
У доведенні горілки до сучасної кондиції брали участь відомі вчені. Цікаво, що докторська дисертація Д. І. Менделеєва мала назву: "Про з'єднання спирту з водою". Результатом цієї роботи була горілка "Московська особлива"
"...Першу чарку п'ють за здоров'я, другу - заради насолоди, третю - заради зухвальства, останню - заради безглуздя".
Анахарсис Скіфський.Про наслідки зловживання горілки відомо всім. Але прислухаймося до фахівців.
Ще 1903 року фізіолог Волович установив, що вживання 60 г чистого алкоголю призводить до до збільшення серцевих скорочень на 2000 за добу (120 г на 13000, 240 г - на 25500).
Надмірне вживання алкоголю призводить до виникнення серцево-судинних захворювань, гіпертонії, інсульту.
Летальна (така, що призводить до смерті) доза алкоголю в крові - 11,7 г на кожен 1 кг живої ваги.
Безпечно і навіть корисно для розчинення тромбів у крові вживати 30 г алкоголю на добу.
Щоб не почути на свою адресу образливе: "Не вмієте пити", слід запам'ятати кілька простих правил. Пити треба холодну (8-10 градусів) горілку з чарок не більш ніж на 50 г, не змішувати її з іншими алкогольними напоями та добре закушувати.
Щоб захистити шлунок, можна випити перед уживанням спиртного сире яйце або ложку олії. Добре нейтралізує алкоголь також лимонна кислота.
Газета "Порадниця №38 (2000)