Які продукти можна вживати при цукровому діабеті Дозволено:
- мінеральна вода, відвар шипшини, чай, кавовий напій, сік томатний,
- м'ясні продукти : яловичина, телятина, баранина, кролик, індичка, курка,
- хліб - чорний, сірий,
- овочі: капусту білокачанну і кольорову, листяний салат, кабачки, баклажани, гарбуз, помідори, огірки, перець болгарський, сочевицю, петрушку, кріп, цибулю, часник, селеру, кінзу, естрагоно,
- з круп : вівсянка, «геркулес», перлова, гречана крупа, пшоно, коричневий рис,
- кисло-молочні продукти із низьким вмістом жиру,
- 25- 30 г рослинної олії у салати (олію використовуємо для заправок, а не для жарки).
- невелика кількість меду, чорного шоколаду,
- Яйця - у складі страв або у вигляді білкових омлетів
- 60 г горіхів.
Не бажано вживати ::
- натуральну каву,
- з овочів : картоплю, моркву, буряк, бобові (підвищують рівень цукру),
- хлібобулочні вироби із пшеничного борошна,
- із фруктів : черешні, сливи, виноград, абрикоси, банани,
- манна крупа, білий рис,
- тверді сири, сметану, кисло-молочні продукти,
Чорнична паста потужний природний антиоксидант, що активізує імунну систему.
Підвищує захисні сили організму при вірусних та інфекційних захворюваннях різної етіології.
Проявляє яскраво виражені онкопротекторні, гіпоглікемичні (нормалізує рівень цукру в крові) гепатопротекторні (позитивно впливає на функцію печінки), і гіпохолестерічні (знижує рівень холестерину) властивості.
Допомагає при підвищеній зорової стомлюваності, порушення світосприйняття, короткозорості (міопії), дистрофічних змінах шарів сітківки і склоподібного тіла, катаракті, глаукомі. Є профілактичним засобом при діабетичної ретинопатії.
Проявляє профілактичні та лікувальні дії при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: дисбактеріозі, гепатитах, колітах, глистовихінвазіях.
Є натуральним ентеросорбентом.