Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Плов по узбекськи, Колись узбеки навчили, а для них плов - це майже як релігія...
vasyl.soldatov
6 лютого 2010 19:27
Повідомлення #1



  • 0

Репутація: --
Група: Гості
Повідомлень: 0
Реєстрація: --

ICQ:--

Бали:
Для приготування класичного узбекського плову необхідно використовувати щось типу казана, масивне... Для початку сильно розігріваємо олію. Туди узбеки кидали неочищену половинку цибулі і пекли її до обвуглювання, це для того, щоб не було зайвого олійного запаху. Але в сучасних умовах рафінованих олій це напевно зайве.

Так от, у розпечену олію кидаємо порізане м'яско. Яке ? Та яке до смаку, оптимальний варіант - свинина. Кинули м'яско, воно так апетитно зашкварчало (обережно не обпечіться), а ви його дерев'яною ложечкою скоренько перемішуйте, щоб не пригоріло. Нічим не накриваючи та перемішуючи не зменшуючи вогонь паралельно нарізаєте цибульку, кількість цибулі по об'єму майже така сама яу у м'яса. Спосіб порізки не має значення. А м'яско не забувайте перемішувати. Кинули в казан цибульку, зменшили вогонь, перемішали і накрили кришкою. З цієї миті все це дійство буде відбуватись під "прикриттям".

Тепер нарізаємо моркву - тонкою соломкою, об'єм - 0,5 об'єму м'яса. Кидаємо туди, де вже досить апетитно булькає і смачно пахне. Не забуваємо регулярно перемішувати. Тепер сам час попередньо посолити. Нехай собі там та смачна м'ясно - цибульково - моркв'яна мішанина тушиться на тепер вже слабенькому вогні. А ми повинні мати вже приготовлений, тобто вимочений рис, кількість якого залежить вже від ваших уподобань і від його властивості збільшуватись в об'ємі.

Питання, коли засипати в казан рис ? Мудрі узбеки вчили, що коли соломинку моркви з казанка взяти пальчиками вертикально (як голку, коли в неї всиляють нитку, і вона, морква, вже гнеться, тоді і тільки тоді можна засипати рис. Я беру звичайний круглий рис, але це вже на ваш смак. Засипаю рис, перемішую. За допомогою дерев'яної ложки, роблю ямки до самого дна і заливаю окропом, щоб покрив поверхню страви. Для пікантності можна добавити жменю родзинок, або чорносливу, кому що смакує. Всередину маси вставляємо неочищену головку часнику. Потім при закінченні ми її за хвостик витягнемо. Збавляємо вогонь до мінімуму. Рис в процесі приготування набухає і вбирає воду, а ми її потихеньку доливаємо (окріп) і помішуємо.

Досолюєм, добавляєм чорного перцю. З водою не переборщіть. Слід розрахувати так, щоб вона майже википіла в момент, коли рис буде готовий. От і все. Смачного. Не забудьте витягти часник.
Перейти на початок сторінки
уляночка
6 лютого 2010 19:42
Повідомлення #2


Файна господиня
  • 51

Репутація: 146
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1387
Реєстрація: 3.04.2009

ICQ:--

Бали: 785
vasyl.soldatov, Ви так гарно описали приготування плову!!! Такий молодець!!! Після тих слів хочеться бігти на кухню і робити цю страву. Тим більше, що у морозилці маю ребра баранини smile
Перейти на початок сторінки
Коко Шанель
6 лютого 2010 20:02
Повідомлення #3


Файна господиня
  • 51

Репутація: 358
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 724
Реєстрація: 19.09.2009

ICQ:--

Бали: 415
vasyl.soldatov
оптимальний варіант - свинина.


Гм...а узбеки взагалі-то мусульмани.... smile Це вже буде інтернаціональний узбецько-український плов! smile
І ще: хотілось би точніших пропорцій....скільки м"яса по відношенню до рису? Чим більше, тим краще? smile
А стиль викладення - відмінний! smile
Перейти на початок сторінки
Майя Шутенко
6 лютого 2010 20:05
Повідомлення #4


Файна господиня
  • 51

Репутація: 1835
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1999
Реєстрація: 27.11.2009

ICQ:--

Бали: 163
Опис приготування плову цікавий і детальний.Приємно,що є чоловіки,які вміють готувати таку смакоту і полюбляють куховарити.Для жінок-це справжній подарунок!!!
Перейти на початок сторінки
marinka
7 лютого 2010 01:35
Повідомлення #5


Файна господиня
  • 51

Репутація: 266
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 895
Реєстрація: 7.12.2009

ICQ:--

Бали: 1584
Ну, тут я узбецького плову наїмся на ніч
Перейти на початок сторінки
lana
7 лютого 2010 14:36
Повідомлення #6


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1764
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 3240
Реєстрація: 3.01.2010

ICQ:--

Бали: 4355
Додам і свої 20!
Рецепт, який подарувала мені узбечка, у якої я в Харкові купляю приправи до плову.Рецепт випробуваний і дійсно смачний.
Отже :
1 кг круглого (найкраще єгипетського або краснодарського) рису замочити в холодній воді.(Звісно, 1 кг-це на ціле весілля. але пропорцію легко вичислити.Я готую десь на 300 -500 г)
Тим часом нарізати 1 кг м'яса (краще телятини),але будь-яке - смачно.
1 кг моркви нарізати!!!(не терти!) брусочками.Обібрати від верхньої оболочки(не розділяти на зубки) і позбавити бороди 2 голівки часнику.2 великих цибулини нарізати півкільцями.
У казані довести майже до диму 150 г жиру (я використовую олейну + масло або смалець) і вкинути туди найперше ( не дивуйтесь ) цибулю.Помішувати, поки почне підрум'янюватись, тоді додати моркву, помішувати, аж доки вона почне підсмажуватись, затим так само м'ясо і часник ( усе це на великому вогні, не накриваючи) . в цей же час додати сіль.Коли м'ясо почне підсмажуватись, влити 1.5 л кип'ятку(плов холодної води не любить!) і на сильному вогні , не накриваючи, варити 25-30 хв.(Вода повинна вся википіти . а м'ясо бути майже готовим. якщо м'ясо тверде, то можна ще додати КИП'ЯТКУ! ) Після цього злити з рису холодну воду, викласти рис поверх м'яса, залити кип'ятком ( не розмішувати, тільки розрівняти і трішки відділити ложкою від стінок каcтрульки) ,накрити, максимально прикрутити вогонь і готувати приблизно 15 хв. Якщо вода википіла, а рис ще не дійшов . можна по ложці ще додавати кип'яток, але щоб не розварився! Коли плов майже готовий , додати приправу до плову . але краще не ту , що продають в магазині, а купляти на базарі в узбеків.Коли плов готовий . його акуратно перекинути на блюдо, щоб м'ясо з морквою виявилось зверху. а сам плов нагадував торт. Спробуйте - справді смачно!
Перейти на початок сторінки
lana
7 лютого 2010 14:39
Повідомлення #7


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1764
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 3240
Реєстрація: 3.01.2010

ICQ:--

Бали: 4355
Не вказала , що рис залити так , щоб покривала вода десь на 1.5 пальці.
Перейти на початок сторінки
Іванка
7 лютого 2010 16:32
Повідомлення #8


Файна господиня
  • 51

Репутація: 419
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 713
Реєстрація: 16.05.2009

ICQ:--

Бали: 112
lana, Ви так гарно описали laughing буду пробувати і собі готувати плов за Вашим рецептом smile
Перейти на початок сторінки
marinka
7 лютого 2010 17:01
Повідомлення #9


Файна господиня
  • 51

Репутація: 266
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 895
Реєстрація: 7.12.2009

ICQ:--

Бали: 1584
Описи приготування плову Василька і Лани просто супер!

Перейти на початок сторінки
lana
7 лютого 2010 22:35
Повідомлення #10


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1764
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 3240
Реєстрація: 3.01.2010

ICQ:--

Бали: 4355
Спасибі, Іванко ,Marinko ,ще до минулого року я замість плову варила кашу з м'ясом , а тепер вдячна тій жінці , на жаль. навіть не знаю її імені. Хоча опис довгий, а готувати легко
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




1 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 1)
Користувачів: 0

  Зараз: 22 листопада 2024 19:45

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька (14 лютого 2021 14:31)
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ (21 січня 2020 07:14)
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka (30 січня 2019 23:32)
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ (2 грудня 2018 03:47)
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ (20 листопада 2018 23:04)
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська (12 листопада 2018 20:24)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka (6 серпня 2018 14:35)
Запитання.
  Пише Натонька (28 червня 2018 22:20)
Східниця
  Пише Чуня (11 травня 2018 16:45)
Поможете голосами?
  Пише galalviv (27 квітня 2018 16:09)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 133
Гостей: 126
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100