Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Дитяче меню, Смачне і корисне для діточок
Ірка-Шкірка
13 квітня 2010 15:25
Повідомлення #11


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1763
Група: Модератор
Повідомлень: 3994
Реєстрація: 19.01.2010

ICQ:--

Бали: 7250
Про норми харчування дітей
в дитячих дошкільних закладах

взято зі сайту uaua.info

Харчування дітей в дитячих садах в Україні регламентується міжвідомчою інструкцією “Організація харчування дітей в дошкільних закладах”, затвердженою Міністерством охорони здоров'я України і Міністерством освіти України в 1993 році.
Норми харчування дитини на один день у віці від 3 до 7 років при триразовому харчуванні в дитячій установі (у грамах) рекомендуються такі:
* хліб пшеничний – 80
* хліб житній – 30
* мука пшенична – 25
* крохмаль – 4
* крупи, бобові, макаронні вироби – 30
* картопля – 190
* овочі різні – 200
* фрукти свіжі, цитрусові – 150
* соки – 70
* сухофрукти – 10
* кондитерські вироби – 10
* цукор – 45
* масло вершкове – 21
* олія – 9
* сало – 2
* яйця, шт. – 0.5
* молоко, кисломолочні продукти – 350
* сир – 40
* м'ясо і м'ясопродукти – 100
* риба і рибні продукти – 45
* сметана – 10
* сирий твердий – 5
* чай – 0.2
* кава злакова – 2
* сіль – 5
* дріжджі – 1
* кислота лимонна –0.
Згідно з вказаною Інструкцією, рекомендується правильно поєднувати продукти і страви. Так, якщо на обід подають розсольник, овочеві супи або борщі, то на друге слід подавати гарнір з круп, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також салат з овочів або овочі. В тому випадку, якщо на перше готують круп'яні супи, то на друге рекомендується давати на гарнір овочеві блюда. Перед обідом дітям бажано приймати свіжі овочі або соління (морква, лук, часник, помідор, огірок) в кількості 10-50 грам, що повинне сприяти підвищенню апетиту у дітей і кращому засвоєнню їжі.
Перейти на початок сторінки
Ірка-Шкірка
13 квітня 2010 15:28
Повідомлення #12


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1763
Група: Модератор
Повідомлень: 3994
Реєстрація: 19.01.2010

ICQ:--

Бали: 7250
...продовження...

Приводиться приблизний об'єм окремих видів їжі для дітей від 2 до 5 років (у грамах):
* Каші або овочеві блюда на сніданок або вечерю – 180-200
* Кава, чай, какао – 150
* Супи, бульйони – 150-200
* М'ясні або рибні блюда – 60-70
* Компоти, киселі – 150
* Гарніри комбіновані – 100-150
* Фрукти, соки – 50-100
* Салати з свіжих фруктів і овочів – 40-50
* Хліб житній (на весь день) – 50
* Хліб пшеничний (на весь день) – 110.
Для достатнього забезпечення дітей вітамінами групи В в раціон харчування обов'язково включають молочнокислі продукти: кефір, аерін, ацидофільне молоко, ряжанку – не меншого 2 разів в тиждень в рахунок норми по кількості молока. Вітамінізацію перших і третіх блюд обіду вітаміном С проводить медична сестра безпосередньо перед роздачею (для дитини у віці до 1 року – 30 міліграм, від 1 року до 6 років – 40 міліграм, старше 6 років – 50 міліграм аскорбінової кислоти).
Найбільш небезпечними відносно виникнення харчових отруєнь є вироби з м'ясного фаршу і риби. Тому ці вироби (котлети, тюфтелька, зрази, битки) повинні піддаватися двохетапній тепловій обробці: обсмажування на плиті протягом 10 хвилин, потім обробка в духовій шафі протягом 10 хвилин при температурі 220-250 градусів. Аналогічно повинні готувати сирники, смажену рибу шматочками, печінку. Якщо для других блюд використовується відварне м'ясо, птах, то їх після розділення на порційні шматочки піддають повторному кип'яченню в бульйоні. Салати і вінегрети також вимагають строгого дотримання санітарних і технологічних вимог, тому їх заправляють безпосередньо перед видачею.
Не допускається приготування в дошкільних установах холодцю, м'ясних салатів, холодних борщів, зельцев, виробів у фритюрі, кремів, використання сиру, сметани і молока фляги без термічної обробки.
Дозволяється використання в харчуванні дітей таких блюд як налисники з м'ясом, з сиром, макарони по-флотські, паштет з печінки, якщо вони приготовані за технологією, відповідною з документами Міністерства охорони здоров'я.
Консерви м'ясні, рибні або овочеві не рекомендуються в харчуванні дітей дошкільного віку. Використання їх допустимо тільки як виняток за відсутності м'яса, риби, овочів і лише після термічної обробки для приготування перших і других блюд. Ковбаса варена (типу молочна, докторська) повинна піддаватися термічній обробці після ділення на порційні шматочки.
Для заправки перших блюд і соусів використовують метод пасерування у вершковому маслі і в олії. Проводять пасерування в режимі тушкування, тобто в розігрітий жир опускають цибулю, моркву, коріння і додають бульйон або воду (для зниження температури до 100 градусів).
Перейти на початок сторінки
Ірка-Шкірка
13 квітня 2010 16:11
Повідомлення #13


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1763
Група: Модератор
Повідомлень: 3994
Реєстрація: 19.01.2010

ICQ:--

Бали: 7250
Деколи буває тяжко придумати, що ж це таке приготувати дитині, тому пропоную меню дитячого садочку на тиждень:
Понеділок

Сніданок
Каша рисова – 250
Чай – 200
Канапка за маслом і твердим сиром
Обід
Салат з капусти, моркви, яблук – 80
Зупа горохова – 250
Омлет – 75
Каша гречана з маслом – 145
Сік томатний 150
Хліб житній – 30
Полудник
Молоко – 200
Булка з повидлом – 40/5
Вечеря
М»ясна запіканка – 250
Кабачок консерви. – 60
Какао – 200
Вафлі - 25
Вівторок

Сніданок
Суфле сирне – 150/15
Кава з молоком - 200
Обід
Буряк тушкований з яблуками і сметаною – 80
Зупа з кльоцками – 250
Голубці – 200
Хліб житній – 30
Компот - 200
Полудник
Оладки зі згущонкою – 100/20
Сік фруктовий - 150
Вечеря
Каша геркулесова молочна – 250
Чай – 200
Булка з маслом – 40/5
Середа

Сніданок
Каша пшоняна молочна - 250
Чай - 150
Обід
Салат з моркви – 100
Розсольник – 250
Тефтельки м»ясні – 85
Пюре картопляне – 160
Компот – 200
Хліб пшеничний - 30
Полудник
Яблуко печене з цукром – 100/15
Сік – 150
Печиво - 25
Вечеря
Риба в тісті
Капуста тушкована – 150
Кава з молоком – 200
Булка повидлом – 40/10
Четвер

Сніданок
Вареники ліниві зі сметаною – 200
Кава з молоком – 200
Яблуко свіже - 100
Обід
Салат зимовий – 60
Борщ зі сметаною – 250
Рис відварний з м»ясом – 135
Сік фруктовий - 150
Полудник
Яйце варене – 1шт.
Салат з квашеної капусти – 60
Морс з чорниці - 200
Вечеря
Овочева запіканка – 170
Чай – 200
Булка з повидлом – 40/20
П’ятниця

Сніданок
Суфле рибне – 120
Салат з капсти, моркви, яблук – 80
Кава з молоком – 200
Булка з маслом – 40/5
Обід
Зупа овочева зі сметаною – 250
Рулет м’ясний, фарширований яйцем – 130
Ікра з буряків – 120
Компот - 200
Полудник
Оладки з повидлом – 100/15
Молоко - 200
Вечеря
Каша манна молочна – 250
Чай – 200
Булка з маслом – 40/5
Яблуко - 100
Перейти на початок сторінки
Ірка-Шкірка
13 квітня 2010 17:12
Повідомлення #14


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1763
Група: Модератор
Повідомлень: 3994
Реєстрація: 19.01.2010

ICQ:--

Бали: 7250
Бананові міні-оладки

Перейти на початок сторінки
Славочка
13 квітня 2010 18:01
Повідомлення #15


Файна господиня
  • 51

Репутація: 870
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 2456
Реєстрація: 29.12.2009

ICQ:--

Бали: 3583
Іринко, гарно, що створила таку темку. Буду теж її поповнювати.
Перейти на початок сторінки
Ірка-Шкірка
13 квітня 2010 21:18
Повідомлення #16


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1763
Група: Модератор
Повідомлень: 3994
Реєстрація: 19.01.2010

ICQ:--

Бали: 7250
Дякую, Славочко! Надіюсь, ти вже побачила пару своїх рецептів, які я сюди перетягнула? feel. Закинь, будь-ласка, обов"язково свої гріссіні та інші рецепти. що смакують твоїм діткам smile .
Думаю, дівчата не дуже ображаться, якщо я поставлю посилання і на їхні рецепти? Роботи з тим багато, але якщо все по-трошки впорядкувати, буде підказка для матусь, що приготувати дитині...
Перейти на початок сторінки
Ірка-Шкірка
14 квітня 2010 01:04
Повідомлення #17


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1763
Група: Модератор
Повідомлень: 3994
Реєстрація: 19.01.2010

ICQ:--

Бали: 7250
Знайшла ще одну цікаву статтю про харчування дітей - зі сайту медичної газети України "Ваше здоров"я" vz.kiev.ua:
Харчування дітей до 7 років

До трьох років харчування дитини вважається перехідним. Тобто дитина поступово призвичаюється до їжі дорослої людини. Чимало батьків намагаються якнайскоріше привчити дитину до загального столу і до тих страв, які їдять самі. Але це неправильно. Травна система дитини готова до перетравлювання дорослої їжі приблизно в сім років.
Олександра Тяжка, завідувачка кафедри педіатрії № 1 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, професор.

Режиму харчування треба дотримуватися

До трьох років дитина має харчуватися не менше чотирьох разів на день. Якщо вона просить їсти частіше, не забороняйте їй між основними прийомами їжі з'їсти яблучко, печиво або випити соку. Їжа затримується в шлунку не більше 3,5-4 годин. Якщо за цей час дитина нічого не з'їла (печиво, цукерку, сік) і досі не хоче їсти, то батьків це має насторожити. Відсутність апетиту може свідчити про знижену секреторну діяльність шлунка, відхилення в діяльності підшлункової залози, печінки, або дитині не подобається їжа, яку їй зазвичай дають на обід чи вечерю.
Найкраще на сніданок давати молочну кашу: гречану, рисову або вівсяну. Не лінуйтеся приготувати свіжу кашу зранку. Якщо ваш малюк не дуже любить молочні продукти, давайте йому на сніданок овочеве пюре (картопля, морква, бурячок, цибуля, петрушка).
Не змушуйте дитину їсти зранку, якщо вона не хоче. Можна запропонувати їй випити молочко, не концентрований трав'яний чай (з ромашки, звіробою або зелений чай) чи просто переварену водичку. Це за умови, що дитина поснідає в дитячому садочку або вдома трохи пізніше. Інакше треба вмовити дитину з'їсти кашу.
На обід щодня дитина традиційно має їсти першу, другу і третю страви. Іноді вона просить добавку супу чи борщу і мама, заохочуючи до першої страви, насипає їй подвійну порцію. Таким чином, дитина наїлася супу і не може з'їсти другу калорійнішу страву. Тому до 3 років давайте малюку не більше 150-200 мл першої страви. М'ясо краще давати лише в обід з гарніром - картоплею, капустою чи кашею. Бажано, щоб дитина щодня їла м'ясо або рибу, можна чергувати ці продукти через день. Якщо харчова алергія, не давайте їй рибу до 3 років (до цього віку імунна система дитини майже повністю дозріває і захищатиме її від алергійних проявів).
Між обідом і вечерею - полудник. Запропонуйте дитині склянку молока, кефіру або соку з печивом чи булочкою.
Якщо на сніданок була каша, то на вечерю дайте овочеве пюре, і навпаки. Увечері до пюре чи каші можна додати варене яйце, потім можна з'їсти домашній сир з кефіром.

Їжа має бути смачною і гарною

Дитина після року може відмовитися від тієї їжі, яку їй давали у перший рік життя: перетертої, несоленої. Тому не треба змішувати м'ясо з картоплею та морквою в одну масу. Їжа має виглядати апетитно і бути гарно оформленою, трошки підсоленою.
Для дитячого харчування не можна користуватися водою з-під крана, годиться вода "Старий Миргород", "Софія київська", артезіанська тощо.
Також важливо навчити дитину жувати. Ретельно перетертою їжа має бути лише до року. Після року картоплю в супі можна просто пом'яти ложкою, а моркву, буряк та інші овочі для пюре натерти на тертушку. Жувати дитина може вже тоді, коли в неї є верхні та нижні зуби, нехай навіть не всі.
Коли всі разом сідають обідати чи вечеряти, не можна давати дитині її кашу, а дорослим - іншу їжу. Це негативно впливає на її психічний розвиток. Краще погодувати дитину до того, як уся сім'я сяде до столу. Тоді вона буде вже ситою і навіть якщо з'їсть щось смажене чи копчене із загального столу, то дуже мало і це їй не зашкодить.
Ні в якому разі не годуйте дитину, коли вона плаче або в неї поганий настрій. Під час годування треба говорити лише про приємні позитивні речі. Інакше їжа не принесе користі.
Чого не варто їсти дітям

До 6-7 років дітям не рекомендують вживати спеції, приправи, кетчупи тощо.
Не треба їсти смажену та копчену їжу, краще варену або печену. Звичайно, можна дати підсмажену котлету чи картоплю, але лише зрідка. До того ж лише ледь підсмажену, але не до темного кольору.
Не давайте дитині страви з грибів до 7-8 років.
Також у раціон дитини не треба вводити консервовані продукти, якщо вони призначені не для дитячого харчування. Консерви для дитячого харчування стерилізують та пастеризують без застосування консервантів, які шкідливі для дітей. Що пізніше дитина скуштує консервовану їжу, то краще. Консерви - їжа для екстремальних ситуацій: в дорозі, поході тощо.
Не варто давати дитині до 5 років газовані напої. Це може спричинити метеоризм, подразнення шлунково-кишкового тракту.
Цукерки, шоколад та інші солодощі давайте не раніше 3-4 років, але не часто.

Що треба їсти щодня

Молочні продукти. До 3 років діти дуже швидко ростуть, і їм потрібен кальцій, який у великій кількості міститься в молочних продуктах. Тож діти 1-3 років щодня мають вживати не менше 500 мл молока і 50-100 г домашнього сиру. Після 3 років темп росту дещо зменшується, тому сир можна їсти вже через день.
Молочнокислі продукти. Кефір, ряжанка, йогурт мають бути в щоденному раціоні дитини: не менш як 200 мл. Краще купувати йогурти слабкого забарвлення, бо барвник може спричинити алергію. Навіть якісні харчові барвники є алергенами.
Соки. Після року дитині треба давати 100-150 мл соків. Їх уже не треба розводити водою. Пити соки слід не перед їдою, а між прийомами їжі. Якщо немає можливості давати дитині натуральні соки, то можна пити консервовані, призначені для дитячого харчування.
Чай. Можна пити чай з лимоном. Він має бути слабким. Але маленьким дітям бажано не пити чорного чаю.

Улюблена дитяча чашка

Ще одна важлива деталь - посуд. Придбайте для вашого малюка спеціальний гарний посуд з яскравим малюнком, казковими героями. Якщо малюк не любить їсти першу страву чи молочну кашку, ви можете його заохотити. Скажіть дитині: "Коли ти з'їси весь борщик, на дні тарілочки побачиш Червону Шапочку".
Приблизно після 10 місяців діти хочуть самостійно їсти ложкою і пити з чашки. Дозвольте це робити дитині тоді, коли вона сама захоче. Звичайно, вона буде розливати їжу та пиття, тому треба створити відповідні умови під час їди.
Посуд має бути такий, що не б'ється. Адже для малюка розбита улюблена чашка може стати справжньою трагедією.

Надіюсь, що ці поради допоможуть вам smile ...
Перейти на початок сторінки
Іванка
15 квітня 2010 15:15
Повідомлення #18


Файна господиня
  • 51

Репутація: 419
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 713
Реєстрація: 16.05.2009

ICQ:--

Бали: 112
Апельсиновий напій
Перейти на початок сторінки
Іванка
15 квітня 2010 15:22
Повідомлення #19


Файна господиня
  • 51

Репутація: 419
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 713
Реєстрація: 16.05.2009

ICQ:--

Бали: 112
Горіхове молоко
Дуже корисне молоко для дітей
50гр грецьких горіхів розтерти в блендері разом з 1 ст л цукру до тістоподібної консистенції, вилити масу в кипячене молоко200гр,добре перемішати Напій має настоятися на протязі 2х годин
Перейти на початок сторінки
Ірка-Шкірка
15 квітня 2010 15:30
Повідомлення #20


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1763
Група: Модератор
Повідомлень: 3994
Реєстрація: 19.01.2010

ICQ:--

Бали: 7250
Іваночко! А скільки молока???
Дякую за рецепти!!!
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




1 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 1)
Користувачів: 0

  Зараз: 22 листопада 2024 15:14

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька (14 лютого 2021 14:31)
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ (21 січня 2020 07:14)
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka (30 січня 2019 23:32)
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ (2 грудня 2018 03:47)
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ (20 листопада 2018 23:04)
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська (12 листопада 2018 20:24)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka (6 серпня 2018 14:35)
Запитання.
  Пише Натонька (28 червня 2018 22:20)
Східниця
  Пише Чуня (11 травня 2018 16:45)
Поможете голосами?
  Пише galalviv (27 квітня 2018 16:09)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 55
Гостей: 53
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100