Для приготування класичного узбекського плову необхідно використовувати щось типу казана, масивне... Для початку сильно розігріваємо олію. Туди узбеки кидали неочищену половинку цибулі і пекли її до обвуглювання, це для того, щоб не було зайвого олійного запаху. Але в сучасних умовах рафінованих олій це напевно зайве.
Так от, у розпечену олію кидаємо порізане м'яско. Яке ? Та яке до смаку, оптимальний варіант - свинина. Кинули м'яско, воно так апетитно зашкварчало (обережно не обпечіться), а ви його дерев'яною ложечкою скоренько перемішуйте, щоб не пригоріло. Нічим не накриваючи та перемішуючи не зменшуючи вогонь паралельно нарізаєте цибульку, кількість цибулі по об'єму майже така сама яу у м'яса. Спосіб порізки не має значення. А м'яско не забувайте перемішувати. Кинули в казан цибульку, зменшили вогонь, перемішали і накрили кришкою. З цієї миті все це дійство буде відбуватись під "прикриттям".
Тепер нарізаємо моркву - тонкою соломкою, об'єм - 0,5 об'єму м'яса. Кидаємо туди, де вже досить апетитно булькає і смачно пахне. Не забуваємо регулярно перемішувати. Тепер сам час попередньо посолити. Нехай собі там та смачна м'ясно - цибульково - моркв'яна мішанина тушиться на тепер вже слабенькому вогні. А ми повинні мати вже приготовлений, тобто вимочений рис, кількість якого залежить вже від ваших уподобань і від його властивості збільшуватись в об'ємі.
Питання, коли засипати в казан рис ? Мудрі узбеки вчили, що коли соломинку моркви з казанка взяти пальчиками вертикально (як голку, коли в неї всиляють нитку, і вона, морква, вже гнеться, тоді і тільки тоді можна засипати рис. Я беру звичайний круглий рис, але це вже на ваш смак. Засипаю рис, перемішую. За допомогою дерев'яної ложки, роблю ямки до самого дна і заливаю окропом, щоб покрив поверхню страви. Для пікантності можна добавити жменю родзинок, або чорносливу, кому що смакує. Всередину маси вставляємо неочищену головку часнику. Потім при закінченні ми її за хвостик витягнемо. Збавляємо вогонь до мінімуму. Рис в процесі приготування набухає і вбирає воду, а ми її потихеньку доливаємо (окріп) і помішуємо.
Досолюєм, добавляєм чорного перцю. З водою не переборщіть. Слід розрахувати так, щоб вона майже википіла в момент, коли рис буде готовий. От і все. Смачного. Не забудьте витягти часник.
vasyl.soldatov, Ви так гарно описали приготування плову!!! Такий молодець!!! Після тих слів хочеться бігти на кухню і робити цю страву. Тим більше, що у морозилці маю ребра баранини
Гм...а узбеки взагалі-то мусульмани.... Це вже буде інтернаціональний узбецько-український плов! І ще: хотілось би точніших пропорцій....скільки м"яса по відношенню до рису? Чим більше, тим краще? А стиль викладення - відмінний!
Опис приготування плову цікавий і детальний.Приємно,що є чоловіки,які вміють готувати таку смакоту і полюбляють куховарити.Для жінок-це справжній подарунок!!!
Додам і свої 20! Рецепт, який подарувала мені узбечка, у якої я в Харкові купляю приправи до плову.Рецепт випробуваний і дійсно смачний. Отже : 1 кг круглого (найкраще єгипетського або краснодарського) рису замочити в холодній воді.(Звісно, 1 кг-це на ціле весілля. але пропорцію легко вичислити.Я готую десь на 300 -500 г) Тим часом нарізати 1 кг м'яса (краще телятини),але будь-яке - смачно. 1 кг моркви нарізати!!!(не терти!) брусочками.Обібрати від верхньої оболочки(не розділяти на зубки) і позбавити бороди 2 голівки часнику.2 великих цибулини нарізати півкільцями. У казані довести майже до диму 150 г жиру (я використовую олейну + масло або смалець) і вкинути туди найперше ( не дивуйтесь ) цибулю.Помішувати, поки почне підрум'янюватись, тоді додати моркву, помішувати, аж доки вона почне підсмажуватись, затим так само м'ясо і часник ( усе це на великому вогні, не накриваючи) . в цей же час додати сіль.Коли м'ясо почне підсмажуватись, влити 1.5 л кип'ятку(плов холодної води не любить!) і на сильному вогні , не накриваючи, варити 25-30 хв.(Вода повинна вся википіти . а м'ясо бути майже готовим. якщо м'ясо тверде, то можна ще додати КИП'ЯТКУ! ) Після цього злити з рису холодну воду, викласти рис поверх м'яса, залити кип'ятком ( не розмішувати, тільки розрівняти і трішки відділити ложкою від стінок каcтрульки) ,накрити, максимально прикрутити вогонь і готувати приблизно 15 хв. Якщо вода википіла, а рис ще не дійшов . можна по ложці ще додавати кип'яток, але щоб не розварився! Коли плов майже готовий , додати приправу до плову . але краще не ту , що продають в магазині, а купляти на базарі в узбеків.Коли плов готовий . його акуратно перекинути на блюдо, щоб м'ясо з морквою виявилось зверху. а сам плов нагадував торт. Спробуйте - справді смачно!
Спасибі, Іванко ,Marinko ,ще до минулого року я замість плову варила кашу з м'ясом , а тепер вдячна тій жінці , на жаль. навіть не знаю її імені. Хоча опис довгий, а готувати легко