Цей ФМ буде дещо незвичний,не буде представлено конкретної страви. Як відомо,смаки формуються в дитинстві,в тому далекому часі,коли крім батьків нами ще й піклувалися бабусі та дідусі.Тому ці кулінарні спогади для нас дуже цінні,це наша пам'ять.В цьому ФМ я пропоную згадати страви,якими ми ласували в дитинстві на бабиній кухні і які,можливо любимо й зараз. Мої бабусі Магдалена та Марія жили в карпатському селі,горді та незалежні бойківчанки. Більше часу я проводила в маминої матері,в бабусі Магди.Памятаю каші молочні,молоко було своє(держали корову),тому варилось лише з цільного молока,спочатку на кухні (газу тоді ще не було,дрова),а потім доводилось до готовності в брайтурі.Таких кашів мені більше ніколи не доводилося їсти. Дуже любила гопку- варилась до готовності картопля,воду зливали,засипалось зверху сумышшю кукурудзяної та пшеничної муки,закривалося кришкою на кілька хвилин(на кухні збоку,щоб не згоріло),а потім все переминалось,їли цю смакоту з холодною юшкою з форелі(пструги, баба називала),або з піджаркою з жирної свинини,цибулі,сметани та яєць.Супи-окрема тема,баба не признавала супів з картоплею(тому,мабудь,і я їх не люблю ),окремо варились юшки (бульйони,бігуси і т.д.),а окремо картопля. Були білі пироги-звичайні вареники з шкварками і терті пироги-кнедлі із тертої сирої картоплі з сирною начинкою(вони на фото).А ще з тертої картоплі робили галушки і навіть кашу з гуцками. А була ще затірка,кулеша та чир і ще багато-багато чого... Ну,що,згадаємо разом ?
Люба, така гарна тема) Я чомусь не дуже пам'ятаю, чим мене годували. В мене якась пам'ять дуже слабка... Але в татової мами запам'ятався бульйон дуже-дуже жовтого кольору, з домашньою лапшою. Здається від був з когута. Такого смачного, суперового бульону я більше ніколи ніде не пробувала... А вже в маминої мами, то ми жили всі накупу, і баба з дідом, і ми з сестрою, з мамою, татом і ше мамина сестра з сім'єю, там наскільки пам'ятаю, от мамина сестра постійно їсти варила, завжди нас балувала всякими штуками цікавими. Любила їсти варити. Для нас спеціально з братом робили все без цибулі, ми чомусь її не полюбили, так і залишилось дотепер, ми її не їмо. А ше от пам'ятаю, ми не їли зупу з помідорів, мене мама аж била, так я її нервувала А на рахунок традиційної української кухні в нас шось такого нічого й не було... Може тому, що то в місті я росла. Певно в селі чуть інакше якось.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Моя бабуся також нам в дитинстві готувала дуже смачний бульйон з домашньою лапшою, вареники, пиріжки, дуже добрі коржики які в нас називають мазурки.Все одразу і не пригадаєш чим частували бабусі.
Ну та звичайно ,куряча юшка (бульйон) рахувалася святковою недільною стравою,спеціально рубали когута,цілого в каструлю,на домашніх яйцях робили лапшу от і виходила вона жовтенька та смачна,її пам'ятаю теж добре
А моя бабуся Катя весь час була поряд, тобто проживали ми в одному містечку, але на різних вулицях. Вона у мене все готує дуже смачно, ми дуже любили у неї їсти, навіть картопляне пюре було у неї особливе, пекла неперевершені пироги, мясо в печі, а на свята завжди готувала традиційні страви, одним словом все що готувала бабуся було дуже смачним окремо хочу написати, що в піст особливо любила коли бабця готувала домашню лапшу додавала в неї тертий солодкий мак і дрильовані вишні у власному соці маю в своїй кулінарній книзі пару рецептів пляцків переписаних від неї
Моя бабуся завжди дуже смачно готовила. У бабці культ смачної їди. Багато пекла і варила. Найулюбленіші мої страви - голубці з картоплі з шкварками і палюшки (ліниві вареники, але без сиру). На палюшки приходили всі мої товаришки. Вони мені по сьогоднішній день це згадують. Палюшки постараюсь завтра зробити
Згадала і я своїх бабусь. Помню, бабуся варила кашу кукурузну на молоці - чир. А ще варила рисову шарлотку - це варится рисова каша майже до готовності, потом перекладаєтся шарами тертими яблуками і ще запікається в духовці. Дуже смачна така каша. І от домашню лапшу на яйцях тоже бабусі варили.
Так і в моєї бабусі рідка кукурудзяна каша-чир, їли з молоком,а вже густа - кулеша, баба варила в чугунку,потім вже без води вона так впарювалася,що вивалювали на велике блюдо цілковитим комом,а потім ниткою розрізали,їли з сметаною,з шкварками,смакота.
Такі чудеса тут розказуєте! Все так смачно читати) Рисову кашу з яблуками теж собі згадала. Її ше поливали вишневим варенням, і ми малі рахували свої вишеньки, чи всім порівно роздали
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт