ПИРІГ ЯВОРІВСЬКИЙ-2кг картоплі почистити і відварити,перемяти на пюре
-200гр сала порізати і пожарити на сковороді,додати 2 середніх -цибулини(порізаних на кубики),підсмажити до золотистого кольору
-1 стак(200гр) гречаної крупи запарити 10 хвилин кипятком,потім воду злити
-3-4 великих сирих картоплини потери на тертці(як на деруни)
все виложити в картопляне пюре,посолити,поперчити і добре вимяти
замісити дріжджове тісто:
300гр молока
50гр дріжджів
150гр маргарину
1 яйце
жменя цукру
солі до смаку(я дала пів жмені)
мука скільки забере тісто
дріжджі розмішати з теплим молоком,додати цукор,поставити щоб підбродило,додати все решту,замісити мяке тісто,поставити,шоб виросло.Коли тісто збільшиться в двічі,розділити на дві частини і робити пироги:
розкачати тісто
половину картоплі вилощити на тісто,приблизно такою формою,як бритванка
загорнути картоплю тістом і закрити,зклеюючи кінці тіста
бритванку добре змастити олією і накрити зверху пиріг
перевернути дощечку разом з бритванкою і пиріг опиниться в бритванці непошкоджений
помастити поверхню збитим яйцем і зробити вилкою дирочки,щоб не піддувалась шкірочка.
Пиріг розрахований на дві форми, розміром 20*30 см