СПЕЦІЇ - додають в страву в процесі готування для того, щоб підсилити смак, зробити його солодким, солоним або гострим. Сіль, цукор, сода, оцет, лимонна кислота, дріжджі і алкоголь - ось справжні спеції!
ПРИПРАВИ - ширше поняття. У їх складі можуть бути і спеції, і прянощі, і ароматизатори, а можуть і не бути. Наприклад, коли ми заливаємо гриби сметаною - сметана вважатиметься приправою. До обширного сімейства приправ відносяться всі соуси, кетчупи, сухі суміші прянощів і спецій
ПРЯНОЩІ- це, власне, те, що ми помилково називаємо «спеціями», а саме - ароматне листя, коріння, плоди. Загалом, все, що росте. Окрім апетитного запаху, вони можуть надавати їжі пекучого, терпкого або гіркого смаку. Більшість прянощів - за сумісництвом лікувальні трави. Вони запобігають зростанню і розвитку бактерій, активізують виведення шлаків з організму. До прянощів ми відносимо і деякі городні рослини (цибулю, часник і ін.), і зелень.
Я обожнюю селеру. Є кілька видів селери: стеблова, коренева і листова.
Стеблову селеру використовують у салатах (у сирому вигляді), а також додають до різноманітних страв, злегка обсмаживши або проваривши. Стебла можна також запікати зі сметаною і сиром. Кореневий вид селери широко використовують під час приготування супів і бульйонів. Також свіжий, відварений або обсмажений корінь селери використовують у салатах, овочевих стравах, подають як гарнір. Моя фірмова страва з коріння селери це селеру відварити порізати на скибочки, твердий сир також порізати, окремо збити яйця, тоді поміж дві скибочки селери класти шматочок сиру і почергово вмокати в яйце, сухарі та обсмажити на олії.
Листки селери використовують як приправу до салатів, супів, страв з м'яса, овочів, бобових і яєць. Листки використовують як у свіжому, так і в сушеному вигляді.
А я у суботу на базарі, в узбеків (вони торгують різними східними приправами) купила 3 приправи : до плову, до шашлика і до курки гриль. Приправи трохи дорогі - по 15 грн, але вартують того. Вже робила плов. Вийшов дуже смачний.
Пораджу вам власноруч робити суміш спецій. Це набагато смачніше. В кожній страві має переважати якась одна. Куркума розкриває смак любого продукту. Асафетида заміняє чаник і впринципі, в невеликій кількості підходить для будь якої страви. Підсмажений перетертий кумин (зіра) дуже смачна в салатах (А також чорна сіль). В кляр я завжди додаю зерна калінджи. Рятую страви за допомогою карі. А ізюминку можна надати страві, додавши в зажарку тертий корінь імбиру. Дуже важливо спеції в зернах обсмажувати на початку, а всі мелені додавати в кінці. Не знаю, як на рахунок м'яса, не готую(вегетаріанка), а овочі дуже смачні виходять. Нещодавно вийшла заміж, змушена була навчитись готувати (зараз найшла дуже класні курси вегетаріанські). Тепер без спецій не обходжуся.
Асафетида - ще не чула такого... Ходила в гугл дивитись) А спеції маю отак окремо, і імбир і куркуму, і всякі різні, але незнаю точно скільки їх треба давати до страв, хотілось би навчитись як ними користуватись правильно)
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт