Ковбаса домашня печенаРозкажу як ми робимо домашню ковбасу (оту, що вчора показала в темі "Що в нас нині на столі - 7"). На Різдвяні свята зробили трохи більше, то я частину заморозила сирою, а зараз тільки виягаю і запікаю.Робили на такі пропорції:
свинина - 3,5 кг
шпондер - 1 кг
телятина - 1 кг
філе індика - 1 кг (можна філе курки, можна просто 2 кг телятини без курки чи індика)
часник - 5 - 6 головок (не зимового) даємо зразу не весь, а частину, тоді пробуємо і додаємо до смаку
сіль - зразу грам 80, далі теж пробуємо і до смаку додаємо
перець - зразу 2 чайних ложки
0,5 - 1 мускатний горіх потерти
50 г коньяку
150 г води.
Свинину ріжемо або перемелюємо м"ясорубкою з решіткою на 3 отвори, частину шпондеру так само. Другу частину шпондеру і телятину перемелюємо через решітку з середніми отворами, як на котлети. Філе індика ріжемо. Все м"ясо змішуємо у великій мисці.
Додаємо часник, сіль, перець, мускатний горіх, коньяк, воду і все дуже довго і ретельно перемішуємо. Кидаємо той фарш в мисці, вибиваємо, чим довше тим краще. Тоді фарш добре тримається купи, стає еластичним. Я витримую хвилин 15-20.
Далі робимо котлетку і підсмажуємо її для проби на смак. Тоді додаємо ще сіль, перець і часник, якщо потрібно.
Далі за допомогою насадки на м"ясорубку начиняємо кишки, так тугенько, але не надто, бо може лопнути кишка. Якщо ковбаса буде запікатись, то можна зразу запікати, попередьо трохи поколоти, щоб не лопнула в процесі запікання. Можна поклати в кульок і в морозильну камеру, а при потребі витягувати і запікати не розморожуючи.
Якщо ковбасу коптити, то ми її підвішуємо на ніч на таку поперечну палку (не знаю для чого, колись господиня на весілля так робила і ми тепер так робимо), а на наступний день зранку вже чоловік коптить. Коптить досить довго, години 4-5. Смачна і печена, і копчена, бо ж своя.