Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Домашня ковбаса
Яруська
2 травня 2011 11:49
Повідомлення #1


Файна господиня
  • 51

Репутація: 449
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1148
Реєстрація: 29.11.2009

ICQ:--

Бали: 1174
Дякую, Діанко, за смачний рецепт! :winked:
Хочу і я розповісти, як ми робимо домашню ковбасу.
Фото із Різдва, на Великдень щось забула сфоткати. :bully:


Цього разу робили з 6 кг м'яса. Було 3,1 кг свинини, 1,5 кг телятини і 1 кг індичого філе. На цю кількість додала 600 гр сала, бо свинина була зовсім нежирною.
М'ясо і сало порізала на шматочки: свинину і сало окремо, а телятину з індиком - в іншу миску. Змішала в чашці 2 ст. ложки солі і чайну ложечку селітри трошки з чубком (на 5 кг м'яса норма - 1 чайна ложечка).
Це все вимішую, утрамбовую і кладу на холод. В мене стояло у коморі. Після перемішування все складаю в одну велику миску, але на один бік свинина, а з другого - все решта. З селітрою має маринуватися близько двох діб. Я замаринувала (чи насалітрувала) в неділю ввечері, а у вівторок після обіду робили ковбасу. За цей час м'ясо кілька разів перемішую, щоб краще промаринувалося, потім знову утрамбовую.
Після маринування м'ясо мелю на м'ясорубці. Свинину - частину на ситку з великими отворами (на 4), а решту - на середньому ситку. Теляче (і індика) - на дрібному ситку, краще 2 рази. Тепер до телятини додаю теплої води і гарно вимішую - роблю масу. Вимішую, вибиваю, кидаю з висоти у миску. Так роблю десь хвилин 20, поки маса стане елестичною і гарно тримається купи. Води даю залежно від м'яса, десь приблизно біля півлітра на цю кількість. Тепер беру часник - норма на 10 кг м'яса одна склянка, пропускаю через часникодавку і в горнятку гарно розтираю з невеликою кількістю солі і перцем. Можна і в ступці розтовкти. Змішую все разом і ще недовго вимішую. Тепер, коли наше м'ясо гарно вимішене, розігріваю жир на сковорідці і смажу з нього зо дві невеличкі котлетки. Це щоб спробувати, чи досить солі і перцю, при необхідності можна додати. Попередньо промиті кишки наповнюємо фаршем через м'ясорубку за допомогою спеціальної трубки-насадки. Набивати треба досить туго, щоб ковбаса була плотною. Тепер вже справа чоловіка, він все те гарно коптить у коптильні зо три години.
Перейти на початок сторінки
Natalyadiva
25 грудня 2011 20:56
Повідомлення #2


Файна господиня
  • 51

Репутація: 1287
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1319
Реєстрація: 24.05.2009

ICQ:--

Бали: 4315
Цитата: Яруська
чайну ложечку селітри трошки з чубком (на 5 кг м'яса норма - 1 чайна ложечка).

Чи не забагато селітри? В нас дають менше як 1/2 чайної ложки. Все виходить сіре кільце в ковбасі, кажуть що то забагато селітри. Ніяк не годен собі відрегулювати добру кількість. А в тебе так багато треба давати, а ковбаска гарна. А може річ і не в селітрі? Може хтось з досвідом підкаже.
Перейти на початок сторінки
galalviv
25 грудня 2011 21:31
Повідомлення #3


Файна господиня
  • 51

Репутація: 1670
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1187
Реєстрація: 10.11.2011

ICQ:--

Бали: 4853
Цитата: Natalyadiva
Чи не забагато селітри?

В мене досвіду як такого нема-коптили всього 2 рази,але селітри не даю зовсім,хай навіть небагато,але все одно це хімія,ми її і так у всьому магазинному маємо.А ковбасу робимо для себе,а не на продаж,так що нічого страшного,якщо вона трохи втратить колір-селітру через це ж дають.
Перейти на початок сторінки
lenameln
25 грудня 2011 22:01
Повідомлення #4


Молода господинька
  • 34

Репутація: 371
Група: Кондитер
Повідомлень: 258
Реєстрація: 1.03.2011

ICQ:--

Бали: 553
Цитата: Natalyadiva
Чи не забагато селітри?

Я теж думаю,що це надто багато. Знаю,що з Польщі привозять сіль з селітрою. А взагалі можна дати цукру,він теж зберігає колір.
Перейти на початок сторінки
Яруська
25 грудня 2011 22:35
Повідомлення #5


Файна господиня
  • 51

Репутація: 449
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1148
Реєстрація: 29.11.2009

ICQ:--

Бали: 1174
Цитата: Natalyadiva
Чи не забагато селітри? В нас дають менше як 1/2 чайної ложки. Все виходить сіре кільце в ковбасі, кажуть що то забагато селітри.

Дівчата! Не буду сперечатися, можливо, й забагато... Я розповіла, як ми робимо ковбасу, а рецепт від мого дядька, він раніше робив ковбасні вироби на весілля. Він взагалі дає не селітру, а нітрит! Оцього я вже не хочу давати! Я й так з мамою щоразу сперечаюся за ту селітру, бо вона б певно цілу пачку висипала!
Буду рада прочитати ще інші рецепти!

А, до речі - коли сіре кільце всередині, то не забагато селітри, а якраз навпаки, м'ясо недомариноване.
Перейти на початок сторінки
lana
27 грудня 2011 16:59
Повідомлення #6


Досвідчена господиня
  • 68

Репутація: 1764
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 3240
Реєстрація: 3.01.2010

ICQ:--

Бали: 4355
Яруська,
Слини- повен рот!!!! Я колись таку(чи подібну!)куштувала- привозили з Івано-Франківщини.Це щось!!!!
Перейти на початок сторінки
Tatiana
27 грудня 2011 17:36
Повідомлення #7


Файна господиня
  • 51

Репутація: 557
Група: Кондитер
Повідомлень: 963
Реєстрація: 9.07.2011

ICQ:--

Бали: 2747
Я теж селітру додаю, моя мама теж завжди селітрою ще й мясо-шинку для запікання маринує або натирає селітрою. Дає так "на око" але зовсім не багато. В нас продається польська селітра, то там написана пропорція.
Перейти на початок сторінки
наталька
27 грудня 2011 17:52
Повідомлення #8


Файна господиня
  • 51

Репутація: 726
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1454
Реєстрація: 14.09.2011

ICQ:--

Бали: 1801
Цитата: Яруська
м'ясо недомариноване.

отут ти права, ми теж селітру недодаємо, але в маринад завжди додаю зерна гірчиці і колір гарний без сірої серединки

--------------------
Подлинное счастье стоит недорого: если за него приходится платить высокую цену, значит, это фальшивка.
Коко Шанель
Перейти на початок сторінки
лесик-лисик
27 грудня 2011 18:51
Повідомлення #9


Файна господиня
  • 51

Репутація: 695
Група: Кондитер
Повідомлень: 1089
Реєстрація: 3.11.2011

ICQ:--

Бали: 3166
Цитата: Яруська
домашню ковбасу.

ми також селітру не додаємо і коптимо ми майже цілий день при димкові, вогню і не повино бути.
Перейти на початок сторінки
Natalyadiva
27 грудня 2011 20:08
Повідомлення #10


Файна господиня
  • 51

Репутація: 1287
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1319
Реєстрація: 24.05.2009

ICQ:--

Бали: 4315
Дівчата, всім дякую за поради. Хочу на свята робити ковбасу і тому раджуся з вами, щоб все було добре.
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




1 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 1)
Користувачів: 0

  Зараз: 22 листопада 2024 13:21

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька (14 лютого 2021 14:31)
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ (21 січня 2020 07:14)
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka (30 січня 2019 23:32)
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ (2 грудня 2018 03:47)
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ (20 листопада 2018 23:04)
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська (12 листопада 2018 20:24)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka (6 серпня 2018 14:35)
Запитання.
  Пише Натонька (28 червня 2018 22:20)
Східниця
  Пише Чуня (11 травня 2018 16:45)
Поможете голосами?
  Пише galalviv (27 квітня 2018 16:09)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 116
Гостей: 112
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100