Плов ферганський
Для приготування ферганського плову (Фергана - це місто на сході Узбекистану) нам потрібно:
1. Баранина або свинина, але ідеал баранина з кісточкою, кілька реберець. - 1 кг
2. Рис довгих сортів, не крохмальний (ідеально сорт девзіра, басматі, на крайній випадок пропарений) - 1 кг
3. Морква - 600 гр
4. Три великі цибулини.
5. Зіра (схожа на кмин. її можна купити в узбеків на базарі), перець чорний, чілі, солодка паприка, базилік, майоран.
6. 3 - 4 головки часнику
Промиваємо рис поки вода не стане прозорою і замочуємо його теплою підсоленою водою на 1 - 2 год. Наливаємо у казан олії (100 - 150 гр залежно від жирності мяса). Розкалюємо її до димка. Цибулю нарізуємо півкільцями та підсмажуємо поки не стане хрусткою та ледь коричневою. Це дуже важливо! Оскільки від того як ми підсмажимо цибулю залежить смак плову.
М'ясо ріжемо кубиками (1 см) та закладаємо до цибулі. Не накриваємо кришкою. Смажемо до тих пір поки на м'ясі не з'явиться червонувата кірочка.
Моркву ріжемо соломкою (Тільки ріжемо! не тремо на терці!!!) і викладаємо зверху м'яса. Через 5 хв перемішуємо все і смажемо моркву поки не відчуєте приємний запах.
Солимо ( приблизно 1 ст л), кладемо всі приправи. Часник обчищаємо зверху, але так щоб головка була цілою, стручок чілі, але потрібно обдивитися, щоб на ньому не було тріщин. Ну а хто любить гострий плов то може його і розрізати. Закладаємо туди часник і заливаємо водою, щоб не покривало.
Це все що ми отримали називається зірвак. Зменшуємо вогонь до менше середнього. Так зірвак нехай готується хвилин 30 - 40.
Зливаємо воду з рису і засипаємо рис. Заливаємо все кип'ятком так щоб було води над рисом з палець у товщину і збільшуємо вогонь на максимум. Потрібно щоб бурно все закипіло.
На цьому етапі основним завданням є приготування рису. Не зменшуємо вогонь до тих пір поки зовсім не буде води.
Коли води вже в казані не буде зменшуємо вогонь до мінімуму і накриваємо рис тарілкою або мискою так як на ілюстрації
і залишаємо на 40 хв. Через 40 хв обережно знімаємо миску, знаходимо часник і перець відкладаємо їх на бік, а вміст казана перемішуємо. Викладаємо все на велике підігріте блюдо. Зверху часник, перець, реберця посипаємо все кислим гранатом і... понесли.
Смачного!!!!