Отже на цьому тижні ми печемо мафіни.
Мафіни мають американські корені, але дуже популярні в усьому світі. Невеличкі кексики з хрусткою скоринкою. Кількість рецептів необмежена. Об’єднує технологія приготування та форма.
Отже готуються окремо сухі та мокрі інгредієнти.
Мокрі-яйця ,жир(масло вершкове ,чи олія),рідкі компоненти(сметана, сік, молоко кефір і т.д.),цукор.
Сухі-мука(обов’язково просяіна), розрихлювач, або сода.
Сухі інгредієнти вводяться в мокрі, тісто вимішується тільки вручну, не акуратно, повинна залишитися комковата структура. Консистенція тіста трішки густіша як на наші звичайні млинці. Духовка нагріта до 180-200 градусів ,приблизний час приготування 20 хвилин.
Умовно діляться на солодкі та солені .Класичними вважаються маффіни з черницею.
Для випікання мафінів використовують форму з 12 углубленнями(в основному тефлонові форми),або силіконові на 6 углублень. В ідеальному варіанті в форми розміщують гофровані одноразові стаканчики ,а тоді розміщають тісто. Перші свої мафіни я пекла в формі для корзинок, але в цьому випадку треба висталити форми папером для випічки.
Дуже швидка випічка, чудесний варіант для працюючої мами.
Пропоную кілька моїх улюблених рецептів.
Яблучно-карамельні мафіни
2 яйця збити міксером до пишної піни підсипаючи поступово 80 г цукру . Добавити 220 мл молока і 100 г масла вершкового розтопленого . В окремій мисці просіяти 350 г муки , 2 ч. ложки порошку для печива і дрібку солі . Вмішати сухі інгредієнти в мокрі .
1 велике яблуко почистити і порізати кубиками невеличкими (приблизно1*1*1см) , акуратно вмішати в готове тісто , Тісто викласти в форми на половину об’єму , добавить ірис (на 1 маффін я розрізала конфетку на 3 частини) , накрити решту тіста , пекти при 190 градусів .
Чорничні мафіни з вівсяним штрейзелем
Мокрі інгредієнти
125 г масла вершкового розмягченого,2 яйця,100г сахара,185 мл кефіру, ваниль, цедра лимона
Сухі інгредієнти
230 г муки (просіяти),1 ч.ложка порошка для печива,1 ч.ложка соди. Ввести сухі інгредієнти в мокрі ,вимішуючи не акуратно .В кінці ввести чорницю (150г,вимити,висушити,добавить 1 ст. ложку муки и перемішати з чорницею),дуже легко вимішати.
Штрейзель
5 ст. ложок муки с гіркою, 55г цукру, 35 г вівсяних пластівців(типу «Геркулес»),40г масла вершкового. Вимішати до утворення грудочок .
Заповнити тістом мафінові форми ,зверху посипати штрейзелем і все разом випікати при 180 град. 25 хвилин..
Маффіни з крабовими паличками
Мокрі інгредієнти
200 г кефіру, 1 яйце , 50 г масла вершкового розтопленого - розмішати .
Сухі інгредієнти
200 г муки просіяти , 1 ч .ложка с гіркою порошку для печива , 0.5 кофейної ложки цукру, 0.5 кофейної ложки солі , 7 крабових (невеликих) паличок порізаних на кубики .
Ввести сухі інгредієнти в мокрі , вимішуючи не акуратно. Тісто розміщати в форму на 2/3 об’єму,пекти 20 хвилин при 180 град.