Сало - це дійсно дуже "душевний продукт. "Живу добре, сало їм, на салі сплю, салом укриваюся", - говорив колись вільний хуторянин, для якого сало було символом ситості та добробуту. "Живе, як почка в салі" - це сказано про багату і благополучну людину. Шматочок сала завжди виручить і хлібосольну господарку, і мандрівника і досвідченого кулінара. Головна цінність свинячого сала в універсальності, поживності, здатності "приборкати" апетит найбільших любителів попоїсти. До того ж, це дуже корисний продукт. Сало містить арахідонову кислоту, яка необхідна для вироблення гормонів, роботи печінки, утворення нових клітинок, підтримки життєвого тонусу. Вона запобігає розвитку атеросклерозу, оскільки виводить з організму холестерин. Існує безліч простих рецептів використання сала в домашній кулінарії.
Свіже сало варять 40 хв. у підсоленій воді (на 1 літр води столова ложка солі без верху) з додаванням лаврового листя, чорного перцю. Бульон використовують для приготування перших страв. Варене сало можна тримати в холодильнику і вживати як холодну закуску. Коли охолоне, натирають перцем, товченим часником і витримують 3 години. Сало також можна запікати і в духовці.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Так називають цукерки, загорнені у фольгу. Замість них, у мініатюрні "горщики" з фольги можна покласти ...сало. На чисто вимиту половинку середньої картоплини кладуть пластинку цибулі, зверху - скибочку сала, яку пришпилюють до картоплі сірником. Фольгу міцно закручують і отакі "трюфелі" кладуть на вугілля, що залишається від багаття, чи в духовку. Через 20 хв. можна смакувати печеною картоплею, просоченою ароматом сала.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Обсмажена із салом дрібно порізана цибуля - класична заправка для перших блюд, каш та овочевих гарнірів. До зажарки не буде зайвим додати моркви, солодкого перцю, томатів. Борщі іноді заправляють зеленню петрушки й часником, розтертим з салом. Сало товчуть у спеціальних чашках-ковчанках.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Смалець - це витоплений із сала жир. Сире сало ріжуть маленькими кубиками, складають у каструлю, ставлять на маленький вогонь топитися. На смальці готують найрізноманітніші страви. У смальці, як правило, зберігають шкварки - смажене сало, що залишилось після витоплення жиру. На смальці зі шкварками жарять яєчню, картоплю, капусту, шкварками заправляють каші, юшки. Їх можна використовувати навіть як начинку для вареників.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Свіже сало близько двох сантиметрів завтовшки трохи відбивають, солять і притрушують чорним перцем. Для фаршу пропускають через м'ясорубку печінку. Додають нарізане кубиками сало, сирі яйця, сіль, усе добре перемішують. Відбите сало рівномірно вкривають фаршем, скручують у рулет і перев'язують ниткою. Рулетну ковбаску поміщають у розігріту духовку до утворення рум'яної скоринки. Готовий охолоджений рулет нарізають і прикрашають зеленню петрушки.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
На дно підготовленої банки покласти лавровий листок і 2 горошини чорного перцю. Сало порізати, скласти в банку, залити розсолом (у воду треба додати стільки солі, щоб плавало яйце). Банку під капроновою кришкою винести на холод і споживати за кілька днів. Сало матиме смак свіжого.
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Як не дивно, але сало допомагає схуднути – воно запускає механізм розщеплення жирів. За старих часів теплим смальцем натирали ноги і руки при застудах. Сало здатне виводити з організму токсини і вважається одним із профілактичних засобів для захисту від онкологічних захворювань. Також сало не накопичує радіонуклідів.