Блукаючи нетом, натрапила на рецепт цікавого хліба і пов"язане з ним свято... Вирішила що не цікаво викласти тільки рецепт , тому викладу ще і трохи історії ... Хоч понаписувала багато, та дуже хотілося поділитися Історія у цього хліба дуже цікава. В першу чергу скажу що ніякий він НЕ традиційний. Тут, в Барселоні до кожного свята є своя хлібна або кондитерська спеціалізація. Сприяє його популяризації Гільдія пекарів Барселони. А хліб Сант Жорді спеціально придумали у 80-х роках до дня Sant Jordi, який припадає на 23 квітня, у зв'язку з цим історія і сучасність дуже тісно переплітаються в цей Каталонський день закоханих, Сант Джорді відзначають щорічно з 1436 року. Це іспанська відповідь на свято Святого Валентина. У цей день Барселона буквально всипана букетами червоних троянд. За традицією юнаки дарують своїм дівчатам червоні троянди, а дівчата дарують хлопцям книги на знак любові і відданості. Спитаєте чому троянду і книгу? Перша частина традиції (дарувати червону троянду) виникла на основі середньовічної легенди про Святого Джорді, покровителя Каталонії (по-нашому про святого Георгія Побідоносця). Як свідчить легенда, біля містечка Монтбланк (в середні століття там жили королі), оселився лютий дракон, який тримав у страху все місто, він поїдав худобу, спалював посіви і сади, але найстрашніше - вимагав собі на сніданок однієї людини. Тоді король прийняв рішення, кожен день жителі села тягнули жереб, і віддавали жертву на поживу дракону. І ось, в один день, жереб випав на дочку короля, вона була дуже молода і гарна, багато хлопців були готові піти до драконові замість неї. Але король був справедливий, і прекрасна принцеса вирушила до лігва жахливого звіра, по дорозі (або ще один варіант - прикута до скелі) вона зустріла юнака на білому коні. Він вирішив звільнити дівчину, припинивши безчинства гігантського змія. Битва була довгою, але, нарешті, Святий Джорді (а це був саме він) пронизав списом жахливого дракона і в тому місці, де пролилася на землю кров чудовиська, виріс кущ прекрасних червоних троянд. Найкрасивішу з них герой-переможець зірвав для врятованої ним принцеси. Сант Джорді і принцеса зіграли весілля, а всі гості обсипали їх пелюстками троянд, під дзвін дзвонів. «Найкращий подарунок - Книга!» Відповідь дівчат на галантність кавалерів. Так з'явилася друга частина традиції. Вважається, що 23 квітня 1616 - день смерті відразу трьох великих письменників, Мігеля Сервантеса, Вільяма Шекспіра і літописця Гарсіласо де ла Вега, тому саме ця дата була вибрана для святкування Дня Книги. Щорічно в цей день, починаючи з 1930 р., король Іспанії присуджує премію імені Сервантеса в галузі літератури. Протягом трьох днів безліч людей, змінюючи один одного на кафедрі столичного центру художньої інтелігенції, читають вголос безсмертний твір Сервантеса «Дон Кіхот». Підтримуючи Каталонців в 1995 році ЮНЕСКО проголосило 23 квітня міжнародним Днем Книги. На вулицях Барселони в цей день розставляють лотки з книгами, в центрі міста, відбуваються зустрічі з письменниками, ті ставлять автографи на свої книги, які тут же можна й купити. Є де розвернутися дівчатам, підібрати відповідні подарунки симпатичним їм чоловікам. Міняються між собою не тільки закохані, а батьки і дочки, начальники та службовці, брати і сестри, так що, приєднатись до свята, це хороший привід зайвий раз порадувати близьку людину. Якщо складно визначитися з вибором книги, то можна піти на хитрість: численні кондитерські лавки продають для бажаючих солодкі троянди та торти -книги "Сан Джорді"/ бісквітне тісто+заварний яєчний крем, складений у формі книги/. Торт, троянда і хліб в кольорі каталонського прапора - це атрибути романтичного свята.... Отже рецепт: Інгредієнти: 1 тісто - 100 гр борошна 4 гр свіжих дріжджів щіпка солі 60 мл води 50 гр собрасада (я думаю що можна замінити свинячим жиром 0,5 ч.л.+ 1 ст.л.паприка) 2 тісто- 125 гр борошна 4 гр свіжих дріжджів щіпка солі 90 мл води 50 гр тертого твердого сиру ( я замінила на 1 ст.л. перетертого шпинату) 3 тісто з горіхами - 150 гр борошна 4 гр свіжих дріжджів щіпка солі 105 мл води 50 гр горіхів (порубати дрібно) Замісити три тіста і дати підійти. Потім горіхове тісто розкачати в корж близько 0,5 см. Зробити "ковбаски" з помаранчевого тіста/ з паприкою/ і викласти на горіховий корж на рівній відстані. Аналогічно зробити "ковбаски" з сирного тіста/ з шпинатом/ і викласти між помаранчевими смужками. Злегка змочити водою, так вони пристануть одне до одного. Можна викладати по черзі "ковбаски" тіста, не роблячи основи, коржа. Поставити підійтиу в тепле місце без протягів на 2 години. Примазати яйцем і присипати насінням, сезамом. Духовку розігріти до 200 С. Поставити на 10 хвилин деко з хлібом. Потім зменшити до 180 і допекти до готовності. Перевірити по стуку якщо готовий. Але потрібно стежити! Смачного!
/рецептик позичила у cuinera_catala, інформація з нету/
Повідомлення відредагував marinka - 20 травня 2010 15:20
Марічко, вражаєш наповал!!! ХОЧУ ТАКОГО !!!!!! У мене пару запитань по пляцку з ревенем і пудингом: 1. Пудинг, зварений по рецепту, виходить дуже густий, хоч ножем ріж... Як його ти розподілила по пляцку рівномірно ??? у тебе так гарно вийшло. а в мене він то не хотів відділятися з ложки, то падав грудкою і не розпацькувався далі ... 2. Тісто навпаки, дуже мяке, як на мене, там замало муки - воно просто чіпалося до всього і не хотіло відпускатися - якої воно має бути консистенції??? Зате смак - небесно-ніжний!!! Таке смакотиння!!!!! Буде можливість сфотографувати - покажу (тимчасово залишилася без фотоапарату)... Саме пудингу мені бракувало в пирогах з ревенем !!!
Повідомлення відредагував Ірка-Шкірка - 20 травня 2010 16:38
... Ісуся, в мене був пудинг Д.Еткер Ще одне, коли молоко закипає майже вливаю цівкою розведений пудинг і збиваю міксером, відставляю і ще збиваю додавши масла 1 ст. л., вистигав пудинг вже з маслом, був тягучий трохи, літнім клала на тісто. Саме ж тісто має бути таке рідкувати, викладала його ложкою. І ще у ревінь крім пудингу додала ще манки 2 ст.л. на всяк випадок, щоб не було мокрувато, хоча на фото де брала рецепт він, крем трохи ріденький, не знаю може фоткали ще теплим. Свій уже фоткала коли повністю вистиг. Тісто справді дуже ніжне виходить! А з отим кремом в самий раз, треба буде попробувати з якимись фруктами і іншим пудингом
Цитата: lana
Мариночко, і як він тобі на смак?
... смачний, солі правда мало дала, а нижній горіховий супер, попробую колись додати ще ізюму шо вийде, хлібчик цікавий, вже нема, пішов у канапки на роботу Не шкодую потраченого часу, мої залишились довольні
. Пудинг, зварений по рецепту, виходить дуже густий, хоч ножем ріж...
Як то так? В мене взагалі такий рідкий був, шо капець)))) Отак і робила як писало 250 г молока і пачка пудинга. Теж Еткер був... Мішала його вінчиком, щоб грудочок не було.
Цитата: Ірка-Шкірка
Тісто навпаки, дуже мяке, як на мене
А про тісто то правда))) В мене теж рідке було, то я до нього дала ще муки, хоча і не сильно багато і не дуже та мука і помогла)))) Але я собі дала ради))) ДОСВІД - то велике діло Зверху викладала просто по трошки відриваючи і розтягуючи)))
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Якраз до сніданку, з вареннячком, маселком,.... Для вечірнього замісу потрібно: - 3-4 склянки борошна - 1 столова ложка картопляного борошна - 1 столова ложка цукру - 30 г дріжджів - 130 мл води - 200 мл молока - 1 чайна ложка солі - 1 / 3 склянки олії /топл масло/ Крім того: - Для змащення: 1 яйце+молоко - Для посипки: кунжут, мак Розчинити дріжжі, замісити тісто. Місити доти , поки не відлипне від рук. 10 хв. дати тісту відпочити. Глибоку ємність змастити олією викласти тісто і накрити щільно фольгою. Поставити на ніч в холодильник. Спиш, а тісто росте... Зранку до діла Виробляємо булочки. Робимо ковбаску, завяжемо вузлик, один кінець на низ, інший на верх і внизу защіпуємо. Даємо підійти. Думаю може по фото буде трохи ясніше як то робити, бо я робила вперше Примазуємо яйцем, посипаємо маком чи кунжутом, випікаємо при температурі 220 C протягом 20 - 25 хвилин. Смачного!
/рецепт з польського блогу/
Повідомлення відредагував marinka - 4 листопада 2012 15:23