Доброго вечора! З дитинства пам"ятаю цей неповторну, затишну атмосферу Святвечора, більш родинне свято годі й пригадати! Мама завжди готувала вареники з картоплею, капустою, які якось по-особливому, хвильками заліплювала...вінегрет, перших страв в нашій місцевості ( я з Кіровоградщини родом) чомусь не подавали, пекла пиріжки з маком ,з горохом...До речі, в родині мого чоловіка(він з Вінничини) на Святвечір пекли пиріжки з горохом, але горох на начинку не варили, а замочували і розтирали в макітрі, готові поливали часничною поливкою.
І, звичайно, кутя, невід"ємний атрибут Святвечора... З товченої пшениці, з маком, горіхами, медом...Тільки подавали її не на десерт, а всі з самого початку трапези мусили з"їсти по ложці цієї страви, бо вважалася вона поминальною, як коливо...вважалося, що всі померлі родичі присутні невидимо за столом...Готувалися також тушкована капуста з грибами, пончики з грибами ( так у нас називають звичайні невеличкі картопляні пиріжечки, смажені в олії), обов"язково були страви з риби( заливне з риби, яке декорували смаженою картоплею і засмажкою з цибулі на олії, теж місцевий "прибамбас", якого я більше ніде не зустрічала, до речі, дуже смачно), також паштет з квасолі з часником і смаженою цибулею, дуже ситний. Взагалі намагалися, щоб було 12 страв, по числу Христових апостолів...І, звичайно, узвар із сушених яблук, груш, слив..Моя бабуня , до речі, ще й пекла з розмоченими й мілко порізаними сухофруктами непервершені пиріжки..