ЕКЛЕРИ або ЗАВАРНІ тістечкадля тіста
1 стакан води холодної(200 грам води для стакана об'ємом 200 мл);
1 стакан муки (130 грам муки в стакані об'ємом 200 мл);
200 грам маргарину;
3-4 яйця;
0,5 чайної ложки солі або цукру
для крему
3 яєчні білки
200 грам пудри
сік лимона
У вибраний посуд з товстими стінками вливаємо воду, відразу весь стакан. Всипаємо в неї сіль(цукор) і ставимо на сильний вогонь. Невеликими шматками нарізуємо маргарин і викладаємо його в казан. Помішуємо масу, щоб маргарин скоріше розтанув, і доводимо воду з жиром до кипіння. Потім, зменшивши вогонь до зовсім слабкого, одним махом всипаємо в киплячу рідину стакан муки, відразу всією порцією. Починаємо інтенсивно розмішувати, з вогню казанчик не прибираємо пару хвилин, щоб мука як слід заварилася. Спочатку тісто справлятиме просто страшне враження.
Воно візьметься грудками і насилу провертатиметься. Не звертаємо уваги і продовжуємо ретельно вимішувати тісто. Можна знімати ємкість з вогню і продовжувати розтирати вміст. Поступово тісто стане одноріднішої консистенції, а потім і зовсім перетвориться на блискучу еластичну, однорідну грудку, що легко відстає від стінок.
Тепер відставляємо тісто, щоб воно остигнуло. Тут теж важливо не перетримати, адже тісто повинне залишатися теплим, градусів 70. Охолоджуємо його лише для того, щоб в нім не згорнулися яйця, які поодинці додаємо в тісто. Отже, розбиваємо яйце і виливаємо його в тісто. Знову починаємо вимішувати, і знову у нас спочатку буде тісто окремо, яєчна маса окремо.
Не хвилюємося і продовжуємо енергійно розмішувати. Дуже швидке яйце повністю з'єднається з тістом.
Таким же чином, поодинці, вмішуємо в тісто яйця, що залишилися. Уважно стежите за консистенцією тіста - воно має бути густим, в'язким, повинно поволі падати з ложки густою грудкою. Якщо тісто дуже густе, вбийте ще одне яйце. А ось рідке тісто загущатися не вийде, так що будьте уважні.
Готове тісто за допомогою кондитерського шприца викласти на деко, злегка змащене маслом, масла не повинно бути дуже багато, інакше низ тістечок буде зажареним та нерівним. Заготовки на еклери мають бути розташовані на значній відстані один від одного, оскільки при випічці тістечка збільшаться в об'ємі приблизно удвічі.
Білки ретельно відокремити від жовтків. Щоб уникнути випадкового потрапляння в білкову масу краплі жовтка, кожне яйце бажано розділяти в окремому посуді. Міксером на невеликій швидкості протягом хвилини збивати білки, поки вони не перетворяться в піну, потім поступово вводити цукрову пудру безперервної цівкою, одночасно збільшуючи швидкість міксера.Також додаємо сік лимона . Коли білки почнуть утворювати стійкі піки, крем готовий. Він не випливає з посуду, якщо її перевернути догори дном.
Крем накладаємо у еклери які повністю охолонули,з-за допомогою кон.шприца.
P.S Начинка довільна .
Смачкує сюди і заварний крем на жовтках.
Крем білковий надає неймовірної легкості.
Ще можна використовувати мясні та овочеві начинки.