Цього року зима затрималася, то ж до цього часу продають на базарі карасів і карасиків . Щоправда саме цих ( вагою по 500- 600 г) привозять з Дніпра. Але коштують вони недорого: по 13 грн за кг, та й річкові, як на мене, часто смачніші за тих, що в ставках.
Отож, кожному почищеному карасю впоперек по спині роблю насічку аж до кісток приблизно через сантиметр ( тоді дрібні кісточки- ості) перемлівають і їх не чути зовсім. Натираю молотим перцем, сіллю зверху й усередині. Готую начинку: нарізаю як на засмажку цибулю, додаю сіль, молотий перець ( хто як любить- гостро чи лагідно), якщо хто любить поєднання риби з часником, то можна вичавити зубок часнику. Перемішую й начиняю тим кожну рибину. На протвень насікаю ножем з півпачки вершкового масла ( хоча можна й на олії), викладаю карасі, щедро поливаю сметаною (якщо це не магазинна або ще й сепараторна, то додаю на дно трішки води), посипаю щедро насушеним з літа насінням кропу (прямо парасольками). Якщо немає заготовленого, можна купити в насінневому магазині пакетик. Запікаю в духовці на маленькому вогні, доки сметана на рибі не стане рум'яною.